Mi a stratégiai döntéshozatal?

A stratégiai döntéshozatal a hosszú távú célokon és a hosszabb távú jövőképen alapuló tanfolyam megtervezésének folyamata. Tisztázva vállalatának összképének céljait, lehetősége nyílik arra, hogy rövid távú terveit összhangba hozza ezzel a mélyebb, tágabb küldetéssel - világosságot és következetességet biztosítva működésének.

Tipp

A stratégiai döntéshozatal összehangolja a rövid távú célkitűzéseket a hosszú távú célokkal, és egy olyan küldetéssel, amely meghatározza vállalatának összképének célját. A rövidebb távú célokat számszerűsíthető mérföldkövek fejezik ki, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy felmérjék sikereiket és betartásukat a jövőképhez.

Küldetés és jövőkép

A stratégiai döntéshozatalnak a vállalat küldetésének és jövőképének világos elképzelésével kell kezdődnie - az okok miatt, amelyek vállalkozásként léteznek. Lehet, hogy vállalkozása környezetvédelmi megoldásokkal foglalkozik, vagy egyszerűen csak szeretne minél több pénzt keresni. Akárhogy is, ha tudja, mit szeretne hosszú távon, akkor jobb helyzetben van, hogy ezeket a célokat és elveket beépítse a napi döntéseibe. Kezdje azzal, hogy megírja küldetését és jövőképét.

Ez a kijelentés lehet olyan egyszerű vagy bonyolult, amennyit csak akar, attól függően, hogy a mindennapi üzleti döntéseiben milyen formális formát alkalmaz a vállalat irányítása során. Még akkor is, ha küldetése csak egy mondat - a gondolkodás és a mondat megfogalmazása segít abban, hogy jobb elképzelést alakítson ki arról, amit szeretne. Ennek az írásbeli nyilatkozatnak a birtoklása lehetővé teszi a hosszú távú jövőkép közlését az alkalmazottakkal és az egyéb érdekelt felekkel, hogy bevonják őket a meghozott stratégiai döntésekbe.

Hosszútávú célok

A hosszú távú célok a küldetésének és jövőképének konkrét megtestesítői. A jövőkép ötlet, és a hosszú távú célok kifejezik, hogy ezek az ötletek hogyan játszódnak le - mérföldkövekkel és valós célokkal. Ezek a célok kritikus fontosságúak a stratégiai döntéshozatali folyamat szempontjából, mivel ezek irányítják döntéseit, és mérhető és számszerűsíthető módszereket kínálnak annak felmérésére, hogy sikeresen összehangolják-e vállalatuk irányát az üzleti irányításhoz megfogalmazott értékekkel.

Ha vállalkozása környezetbarát technológiákat tervez, akkor hosszú távú célt tűzhet ki arra, hogy öt éven belül széndioxid-semlegesnek akar lenni. Ezt a célt szem előtt tartva, akkor stratégiai döntéseket hoz, amelyek célja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése ez idő alatt.

Rövidtávú célok

Könnyű szem elől téveszteni a stratégiai döntéshozatali folyamatot, amikor rövid távú célokra és döntésekre összpontosít, amelyek a mindennapi tevékenységekre és kérdésekre vonatkoznak. A rövid távú célok és döntések általában azonnali szükségletekhez kapcsolódnak, például a pénzforgalom javításához, hogy fedezhessék a fennálló számlákat. E célok azonnali és sürgőssége ellenére a stratégiai döntéshozatali folyamatnak továbbra is lehetővé kell tennie, hogy szemmel járjon mind a jövőképe, mind a hosszabb távú céljai felé.

Ha értékei a fenntarthatóság köré összpontosulnak, és vállalatának hivatalos vállalati autója meghal, akkor céljának jobban megfelelne egy üzemanyag-takarékos csere finanszírozása, mint egy olcsó benzinkút vásárlása.