Különbség a lemezklónozás és a lemezképalkotás között

A lemezklónozás és a lemezképalkotás két olyan folyamat, amelyek ugyanazt a célt valósítják meg: A merevlemez teljes tartalmát lemásolják. Lehetőség van egy lemez klónozására egy lemezkép használatával, de a kettő egyértelműen különbözik a merevlemezek másolásához használt folyamatban. A lemezklónozás egy funkcionális egy-egy másolatot hoz létre a merevlemezről, míg a lemezképalkotás egy merevlemez-archívumot hoz létre, amely felhasználható egy-egy másolat készítésére.

Másolás és beillesztés

A lemezképek és a lemezklónok nem csak az egyik merevlemez teljes tartalmának másolása és másolása. Ha fájlokat másol és illeszt be egyik meghajtóról a másikra, akkor csak a tényleges fájlokat másolja, és nem azokat a további adatokat, amelyeket a merevlemez használ a fájlok megkereséséhez és eléréséhez. Az olyan dolgok, mint a fő indítási rekord és a fájlkiosztási táblázat, nem másolódnak az új merevlemezre, amikor másolunk és beillesztünk. A másolás és beillesztés mentési meghajtó nem indul el.

Lemezklónozás

A lemezklónozás az a folyamat, amikor az egyik merevlemez teljes tartalmát átmásolja a másikba, beleértve az összes információt, amely lehetővé teszi az operációs rendszer indítását a meghajtóról. A klónozó program lehetővé teszi a számítógép egyik merevlemezének egy-egy másolatát egy másik merevlemezen. A merevlemez ezen második példánya teljesen működőképes, és felcserélhető a számítógép meglévő merevlemezével. Ha a klónozott meghajtóra indul, annak adatai megegyeznek a forrásmeghajtóval a létrehozásakor. Egy klónozott meghajtó használható a forrásmeghajtó cseréjére egy számítógépben, ha valami rossz történik az eredeti meghajtóval.

Disk Imaging

A lemezképalkotás a merevlemez teljes tartalmának archiválási vagy biztonsági másolat készítésének folyamata. A lemezkép egy olyan tárfájl, amely tartalmazza a forrás merevlemezen tárolt összes adatot és az operációs rendszer indításához szükséges információkat. A munkához azonban a lemezképet a merevlemezre kell alkalmazni. A merevlemez nem állítható vissza a lemezképfájlok elhelyezésével; egy képalkotó programmal kell megnyitni és telepíteni a meghajtóra. A klónozott meghajtóktól eltérően egyetlen merevlemezen több lemezkép tárolható rajta. A lemezképek optikai adathordozókon és flash meghajtókon is tárolhatók.

Lemezklónozás kép szerint

Amikor lemezképet alkalmaz egy merevlemezre, létrehozza a meghajtó eredeti tartalmának másolatát. A lemezképeket általában a merevlemez korábbi tartalmának visszaállításához vagy a tartalom új merevlemezre történő átviteléhez használják. Lemezkép segítségével azonban létrehozhatja a forrás merevlemez másolatát egy második merevlemezen, így az eredeti meghajtó klónjává válik.