Mi az a menedzsment információs rendszer?

A menedzsment információs rendszer (MIS) olyan rendszerek és eljárások összessége, amelyek különböző forrásokból gyűjtenek adatokat, állítják össze és olvasható formában mutatják be azokat. A vezetők egy MIS segítségével jelentéseket készítenek, amelyek átfogó áttekintést nyújtanak a döntéshozatalhoz szükséges összes információról, a napi apróléktól a legfelső szintű stratégiáig. A mai menedzsment információs rendszerek nagyrészt a technológiára támaszkodnak az adatok összeállításában és bemutatásában, de a koncepció régebbi, mint a modern számítástechnika.

Üzleti döntések meghozatala

A vezetői információs rendszer fő célja, hogy a vezetők döntéshozatalát hatékonyabbá és produktívabbá tegye. Azáltal, hogy több forrásból származó információkat egyetlen adatbázisba gyűjt, és az információkat logikus formában mutatja be, a MIS minden olyan segítséget megadhat a vezetőknek, amire szükségük van a jól megalapozott döntések meghozatalához és az operatív kérdések mélyreható elemzéséhez.

Üzleti információk gyűjtése

MIS-t lehet fejleszteni, hogy összegyűjtsék szinte bármilyen típusú információmenedzsert. Egy pillanat alatt megnézhetik a pénzügyi adatokat, például a napi bevételeket és kiadásokat, és meghatározott osztályokhoz vagy csoportokhoz rendelhetik őket. Az olyan teljesítménymutatók, mint a projektek időszerűsége vagy a futószalagról érkező termékek minősége, segíthetnek a vezetőknek meghatározni a szükséges fejlesztési területeket. A személyzet kezelheti a műszakok, a bejövő szállítások és a kimenő szállítások menetrendjét a MIS-hez kapcsolódó bármely helyről.

Az együttműködés és a kommunikáció elősegítése

A vezetői információs rendszer megkönnyítheti az együttműködést és a kommunikációt is. Az alkalmazottak szerkeszthetik és megoszthatják a dokumentumokat, és releváns információkat közölhetnek a várható fejleményekről és figyelmeztetésekről a szervezet egészében.

Üzleti jelentések összeállítása

A menedzsment információs rendszer egyik legértékesebb tulajdonsága, hogy képes a különböző forrásokból származó belső és külső adatokat beolvasni, és könnyen elemezhető formátumban bemutatni. A belső jelentések az információkat a vezetők számára érthető módon mutatják be, az összes releváns adatot beillesztve és az adatokat logikai módon csoportosítva. Például egy vállalati vezető által egy éttermi lánc által megtekintett jelentés megmutathatja a bevételeket, a ráfordításokat, a munkaórákat és az egyes üzletek mennyiségét, így láthatja, hogy melyik áruház keresi a legtöbb pénzt egy alkalmazottra a földön, és melyik üzleteknél vannak magasabb kiadások a bevételhez és a mennyiséghez képest - a pazarlás vagy lopás mutatója.

Kormányzati jelentések készítése

A nonprofit szervezetek az MIS segítségével automatikusan létrehozhatják a szövetségi kormány által előírt jelentéseket. Ez lehetővé teszi az alkalmazottak és az önkéntesek számára, hogy idejüket a produktívabb tevékenységekre összpontosítsák, és csökkenthetik a szövetségi jelentések újbóli benyújtásával kapcsolatos hibákat és költségeket.

Front-line előnyök

Az élvonalbeli alkalmazottak MIS-t használhatnak munkájuk hatékonyabb elvégzéséhez is. Például az alkalmazottak minden szinten konzultálhatnak egy MIS-szel, hogy ellenőrizzék a készletelemek állapotát, megtekinthessék a saját részlegükhöz vagy csoportjukhoz kapcsolódó statisztikákat, és belső anyagátadásokat kérhessenek.

Az alkalmazottak képzése a rendszer használatára

A menedzsment információs rendszer költséges befektetés lehet. A MIS szoftvercsomag megvásárlásán, a rendszer testreszabásán és a rendszer felügyeletéhez és karbantartásához további informatikai személyzet felvételén túlmenően a vállalatnak minden alkalmazottat ki kell képeznie a rendszer használatára. Az élvonalbeli alkalmazottak gyakran elvégzik az MIS első két lépését, az adatgyűjtést és az adatbevitelt, így kevesebb idő jut rájuk, hogy a produktív tevékenységekre összpontosítsanak; ez növelheti az általános bérköltségeket. Mielőtt ezt az eszközt kisvállalkozása során alkalmazná, mérje fel a MIS költségeit a lehetséges előnyökkel.