Hogyan csökkenthető a fotófájl mérete a Windows használatával

Ha fényképet készít telefonján vagy digitális fényképezőgépén, vagy gyorsan elkészít egy képernyőképet a számítógépén, érdemes megoszthatja a fényképet online vagy elküldheti egy barátjának. De a digitális képek néha olyan nagyok, hogy ez kivitelezhetetlenné válik, hacsak nem először csökkenti a fájl méretét. Számos képátméretező eszköz használható a Microsoft Windows rendszeren, köztük legalább egy az operációs rendszerbe beépítve.

Csökkentse a képfájl méretét a Paint alkalmazással

Az egyik eszköz, amellyel csökkentheti a kép méretét a Microsoft Windows rendszeren, a Microsoft Paint. A program a Windows kezdetektől fogva része a Microsoft szoftvercsomagjának, és a Windows 10-en keresztül ma is hasznos.

Használatához kattintson a Start menü melletti keresőmezőre a számítógépén, és írja be a "Paint" parancsot, és válassza ki a programot, majd kattintson a keresési eredmények között. Miután elindult, kattintson a "Fájl", majd a "Megnyitás" elemre, és válassza ki az átméretezni kívánt fényképfájlt.

Ha csak a fénykép egy részét akarja megragadni, például valakinek az arcát, vagy egy olyan jel vagy könyv megfelelő részét, amelyről képet készített, akkor levághatja a fényképet. Kattintson a szalagmenü "Kezdőlap" fülére, majd kattintson a kijelölő eszközre. Az egérrel válassza ki a téglalapot a megtartani kívánt képen belül, majd kattintson a "Vágás" gombra a kép többi részének eldobásához.

Miután elégedetten levágta képét, átméretezheti. Kattintson a "Átméretezés" gombra, és vagy adjon meg egy százalékot a kép méretének bizonyos töredékéig történő kicsinyítéséhez, vagy képpontok számához, hogy új dimenzióvá váljon. Általában engedélyeznie kell a "Képarány fenntartása" jelölőnégyzetet, amely biztosítja, hogy a kép ne legyen elosztva. Ha fényképet küld valakinek egy bizonyos célból, és azt kéri, hogy futtassa keresztül egy képtömörítőn, akkor elmondhatja a számára hasznos méreteket.

Miután átméretezte a képet, menjen vissza a "Fájl" menübe, válassza a "Mentés másként" lehetőséget, és mentse a fájlt. Számos lehetősége lesz arra, hogy milyen típusú fájlt használjon. Általában egy fényképhez JPEG fájlként kívánja menteni, és ha van valami, ami inkább szöveg alapú, mint például képernyőkép vagy clip art, akkor PNG fájlt kell használni.

Egyéb eszközök használata

Ha inkább egy harmadik féltől származó fotószerkesztő eszközt szeretne használni, rengeteg ingyenes és fizetős közül választhat a Windows rendszeren. Valószínűleg az Adobe Photoshop a leghíresebb, bár a GIMP ingyenes program sok azonos funkciót kínál díjmentesen.

Néhány webhely lehetővé teszi képek feltöltését az online szerkesztéshez, például a Pixlr és a Fotor. Keressen egy olyan programot, amely az Ön igényeinek megfelelően működik.