A marketing hét funkciója

A cégtulajdonosok mindenhol elismerik, hogy ha pénzt akarnak keresni, el kell adniuk termékeiket vagy szolgáltatásaikat. De amit nem tudhat, az az, hogy a marketingnek hét olyan funkciója van, amelyek a terjesztéstől az árképzésig mindent átfognak.

Tipp

A marketing hét funkciója a disztribúció, a piackutatás, az árak meghatározása, a pénzügy, a termékmenedzsment, a promóciós csatornák és a termékek illesztése a fogyasztókhoz.

1. A legjobb terjesztési csatornák megkeresése

A terjesztés arról szól, hogy eldöntsük, hogyan szerezzük meg az eladni kívánt termékeket vagy szolgáltatásokat azoknak, akik meg akarják vásárolni őket. Nagyszerű ötlet egy termékre, de ha nem tudja eljuttatni a terméket az ügyfelekhez, akkor nem fog pénzt keresni. A terjesztés ugyanolyan egyszerű lehet, mint a bolt felállítása a város azon részén, ahol a megcélzott ügyfelek tartózkodnak - az egyre inkább összekapcsolt világban azonban a terjesztés gyakoribb, mint most azt jelenti, hogy termékeit vagy szolgáltatásait el kell vinnie az ügyfelekhez.

2. Vállalkozás finanszírozása

Pénzkereséshez pénz kell. Vállalkozás tulajdonosaként a termék marketingjének fontos funkciója a pénz megtalálása befektetéseken, kölcsönökön vagy személyes tőkéjén keresztül az áruk vagy szolgáltatások létrehozásának és reklámozásának finanszírozásához.

3. Mély piackutatás

A piackutatás a megcélzott ügyfelekre vonatkozó információk gyűjtéséről szól. Kik azok, akiknek el akarsz adni? Miért kellene tőled vásárolniuk, szemben a rivális vállalkozással? A kérdések megválaszolása megköveteli a piaci trendek és a versengő termékek helyszíni megfigyelését.

4. Az árak meghatározása

A termék vagy szolgáltatás megfelelő árának meghatározása kihívást jelenthet. Ha túl magasra árazza, elveszítheti az ügyfeleket - de ha túl alacsonyra árazza, akkor profitot rabolhat magának. A "helyes" ár általában próba-hiba módszerrel és néhány piackutatással jön létre.

5. Termék- és szolgáltatásmenedzsment

Miután meghatározta a célpiacot és meghatározta termékének vagy szolgáltatásának árát, a termék vagy szolgáltatás hatékony kezelése lesz a cél. Ez magában foglalja az ügyfelek meghallgatását, választ az igényeikre és igényeikre, valamint a termékek és szolgáltatások friss és naprakészen tartását.

6. Promóciós csatornák

A legtöbb tulajdonos ismeri az előléptetés gondolatát. Termékeinek és szolgáltatásainak hirdetése elengedhetetlen az új ügyfelek vonzásához és a meglévő ügyfelek visszatérésének megtartásához. A piactér változásával Önnek megfelelő választ kell adnia azáltal, hogy a promóciós üzeneteket a közösségi médiához igazítja, a hagyományosabb üzleteknél ragaszkodik, vagy a régi és az új keverékét használja.

7. A termékek összehangolása az ügyfelekkel

Míg hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az értékesítés és a marketing szorosan kapcsolódik egymáshoz, az értékesítés az utolsó a marketing hét funkciójának listáján. Ez azért van, mert az értékesítés csak azután történhet meg, hogy meghatározta az ügyfélkör igényeit és igényeit, és képes volt a megfelelő termékekkel reagálni a megfelelő áron és időben.