Öt közös operációs rendszer

Legyen szó asztali vagy hordozható számítógépről, okostelefonról vagy videojáték-rendszerről, minden modern számítógépnek szüksége van operációs rendszerre. Ez a számítógép alapvető szoftvere, amely az alkalmazásszoftver és a hardver között helyezkedik el, memóriát és számítási erőforrásokat terjeszt az alkalmazások számára, fájlokat kezel és betartatja a biztonsági szabályokat.

Tipp

A leggyakoribb operációs rendszerek közül öt a Microsoft Windows, az Apple macOS, a Linux, az Android és az Apple iOS-je.

Mit csinálnak az operációs rendszerek

Az operációs rendszerek meghatározzák, hogy a számítógép hogyan tárolja a fájlokat, válthat a különböző alkalmazások között, kezelheti a memóriát, biztonságban tartja magát, és kölcsönhatásba lép-e olyan perifériákkal, mint a nyomtatók és a kamerák. A különböző operációs rendszerek mindezekhez eltérő megközelítést alkalmaznak, ezért általában nem futtathat Windows programot Macintosh számítógépen, és miért néznek ki másként az engedélyek egy androidos telefonon, mint egy iPhone-on.

Egyes operációs rendszereket embercsoportok terveznek szerte a világon, például a nyílt forráskódú, szabadon elérhető operációs rendszert, a Linuxot, míg mások kereskedelmi termékeket jelentenek, amelyeket egy vállalat gyártott, például a Microsoft Windows és az Apple macOS.

Különböző operációs rendszerek különböző típusú hardvereken futnak, és különböző típusú alkalmazásokhoz lettek tervezve. Például az iOS-t iPhone-okhoz és iPad-táblagépekhez tervezték, míg a Mac asztali és laptopok macOS-t használnak. A számítógép vagy az okostelefon operációs rendszerrel van ellátva, de bizonyos esetekben telepíthet másikat is.

Microsoft Windows

A Microsoft Windows 1985 óta létezik ilyen vagy olyan formában, és továbbra is a legnépszerűbb operációs rendszer otthoni és irodai számítógépek számára. Legfrissebb verzióit, köztük a Windows 10-et, néhány táblagépen is használják, az operációs rendszert pedig néhány webes és számgörcsös kiszolgáló számítógépen is használják. A legkülönbözőbb gyártók számítógépei használhatják a Windows rendszert.

A Windows kezdeti verziói egy korábbi, az MS-DOS nevű Microsoft operációs rendszerrel működtek, modern grafikus felületet biztosítva a DOS hagyományos szöveges parancsainak tetején. A Microsoft Windows felhasználói felületének aláírásjellemzői maguk a Windows-ok is - téglalap alakú, a képernyőn megjelenő képernyők, amelyek az egyes alkalmazásokat képviselik. A Windows Start menüje segítette a felhasználók generációit abban, hogy programokat és fájlokat találjanak eszközeiken.

A Windows operációs rendszer verzióinak okostelefonokra történő felhasználására tett erőfeszítések kevésbé voltak sikeresek.

Apple iOS

Az Apple iOS-je az egyik legnépszerűbb okostelefon-operációs rendszer, csak az Android után. Apple hardvereken fut, beleértve iPhone-okat, iPad-táblagépeket és iPod Touch médialejátszókat.

Az iOS aláírási funkciói közé tartozik az App Store, ahol a felhasználók alkalmazásokat vásárolnak és ingyenes szoftvereket töltenek le, a biztonság hangsúlyozása, beleértve az erős titkosítást annak korlátozására, hogy az illetéktelen felhasználók mit nyerhessenek ki a telefonból, valamint egy egyszerű, letisztult felület, minimális hardvergombokkal.

A Google Android operációs rendszere

Az Android a legnépszerűbb operációs rendszer a világon, a telepített eszközök száma alapján. Nagyrészt a Google fejlesztette ki, elsősorban okostelefonokon és táblagépeken használják. Az iOS-szel ellentétben különböző gyártók által készített eszközökön használható, és ezek a gyártók az igényeiknek megfelelően módosíthatják az interfész egyes részeit.

A felhasználók letölthetik az operációs rendszer egyedi verzióit, mert nagy részei nyílt forráskódúak, vagyis bárki törvényesen módosíthatja és közzéteheti a sajátját. Azonban a legtöbb ember inkább ragaszkodik az eszközén megjelenő verzióhoz.

Az Android az iOS-hez hasonlóan a Google által épített Play Store nevű alkalmazással és médiatárral érkezik. Néhány telefongyártó és más szervezet saját üzleteit is kínálja szoftverek és adathordozók telepítésére.

Apple macOS

Az Apple macOS, amely a népszerű OS X operációs rendszer utódja, Apple laptopokon és asztali számítógépeken fut. Részben a Unix operációs rendszerek történelmi családjára alapozva, amely az 1960-as évek kutatásaiból származik az AT&T Bell Labs laboratóriumában, a macOS néhány funkciót megoszt más Unix-tal kapcsolatos operációs rendszerekkel, beleértve a Linuxot is. Míg a grafikus interfészek különböznek, az alapul szolgáló programozási felületek és a parancssori szolgáltatások közül sok ugyanaz.

A macOS aláíró elemei közé tartozik a programok és a gyakran használt fájlok megkeresésére használt dokkoló, egyedi billentyűzet billentyűk, beleértve a Parancs billentyűt, és a nyitott programablakok átméretezéséhez használt stoplámpa gombok. A MacOS ismert felhasználóbarát funkcióiról, amelyek közé tartozik a Siri, egy természetes hangú személyi asszisztens, és a FaceTime, az Apple videohívó alkalmazása.

Linux operációs rendszer

Sok más operációs rendszertől eltérően a Linux fejlesztését nem egy vállalat irányítja. Az operációs rendszert Linus Torvalds finn programozó hozta létre 1991-ben. Napjainkban a világ minden tájáról érkező programozók együttműködnek nyílt forráskódjával, és módosítják a központi kernel szoftverét és más programjait.

Kereskedelmi és nyílt forráskódú szoftverek széles választéka áll rendelkezésre a Linux számára, és a különféle Linux disztribúciók egyedi felhasználói felületeket és eszközöket biztosítanak a szoftverek telepítésére az operációs rendszert futtató gépekre. Számos programozó kedvence, a Linuxot széles körben használják vállalati és tudományos szervereken, beleértve a felhőalapú számítógépes környezeteket is. A Linux sokféle hardveren futtatható, és ingyenesen elérhető az interneten keresztül.