A számítógép formázása Windows CD nélkül

Akár újratelepíti a Windows rendszert, nyugdíjazza vállalatának egyik számítógépét, akár csak előkészít egy második merevlemezt újrafelhasználásra, célszerű először a formázással törölni a meghajtót. A számítógép meghajtóját a Windows kezelőfelületéről formázhatja, a rendszer meghajtó kivételével. Ha újra akarja formázni a merevlemezt vagy a C: meghajtót, akkor a Windows futása alatt nem lehet ezt megtenni. A PC-formátumú műveletek végrehajtásához először a rendszert indító lemezről kell indítania. Ha nem rendelkezik a Windows telepítési adathordozójával, akkor a Windows 7 rendszerből létrehozhat egy rendszerjavító lemezt.

Nem rendszer meghajtó formázása

 1. Jelentkezzen be a kérdéses számítógépre rendszergazdai fiókkal.

 2. Kattintson a Start gombra, írja be a „diskmgmt.msc” (idézőjelek nélkül) kifejezést a Keresés mezőbe, majd nyomja meg az „Enter” billentyűt.

 3. Kattintson a jobb gombbal a formázni kívánt meghajtóra, majd kattintson a „Formázás” gombra.

 4. Ha a rendszer kéri, kattintson az „Igen” gombra.

 5. Írjon be egy kötetcímkét. Ez csak megjelenítendő név, ezért válasszon bátran bármelyik megfelelő nevet.

 6. Törölje a „Gyors formázás végrehajtása” négyzet bejelölését. A „gyors formátum” valójában nem töröl semmilyen adatot; egyszerűen megjelöli a kötetet „szabadnak”, így felülírható.

 7. Kattintson kétszer az „OK” gombra. A formázási folyamat a meghajtó méretétől függően néhány perc és néhány óra közötti időt vehet igénybe.

Rendszermeghajtó formázása

 1. Kattintson a Start gombra, a „Vezérlőpult”, majd a „Rendszer és karbantartás” elemre.

 2. Kattintson a „Biztonsági mentés és visszaállítás” gombra.

 3. Kattintson a bal oldalon a „Rendszerjavító lemez létrehozása” elemre.

 4. Helyezzen egy írható CD-t a CD / DVD meghajtóba, majd kattintson a „Lemez létrehozása” gombra.

 5. Kattintson a „Bezárás” és az „OK” gombra.

 6. Indítsa újra a számítógépet, és érintse meg a megfelelő gombot a rendszerindítási menü megjelenítéséhez. Az F10 és az F12 gyakori. Ha nem biztos abban, hogy melyik kulcsot kell használnia, olvassa el számítógépe felhasználói kézikönyvét.

 7. Válassza ki a CD / DVD meghajtót indító eszközként, és nyomja meg az „Enter” gombot.

 8. Nyomja meg bármelyik gombot a lemez indításához, amikor a rendszer kéri.

 9. Kattintson a „Tovább” gombra. Néhány perc múlva megjelenik a Rendszer-helyreállítási beállítások párbeszédpanel.

 10. Kattintson a „Helyreállító eszközök használata, amelyek segíthetnek a Windows indításakor jelentkező problémák megoldásában” melletti választógombon. Válassza ki a javítandó operációs rendszert. ”

 11. Válassza ki a Windows telepítését. A legtöbb esetben csak egy operációs rendszer szerepel. Hagyja figyelmen kívül a bejelentett meghajtóbetűjelet, mivel az gyakran hibás. Használja inkább a partíció méretét referenciaként (a legtöbb esetben a Windows partíció szinte az egész lemezt átfogja).

 12. Kattintson a „Tovább” gombra.

 13. Kattintson a „Parancssor” elemre.

 14. Írja be a következő parancsot (idézőjelek nélkül itt és az egészben):

 15. „Vol C:”

 16. Nyomd meg az Entert." Vegye figyelembe a kötetcímkét, amely a „Hangerő a K meghajtóban van” után jelenik meg.

 17. Gépelje be a következő parancsot:

 18. „C: / fs: NTFS formátum”

 19. Nyomd meg az Entert."

 20. Írja be a 15. lépésben kapott kötetcímkét, és nyomja meg az „Enter” gombot.

 21. Írja be az „Y” szót, majd nyomja meg az „Enter” gombot, amikor a rendszer kéri. A folyamatnak egy vagy több órát kell igénybe vennie, a lemez méretétől függően.

 22. Írjon be egy új kötetcímkét a meghajtóhoz, és nyomja meg az „Enter” gombot.

 23. Távolítsa el a rendszerjavító lemezt, és állítsa le a számítógépet.

 24. Figyelem

  Ha egyáltalán nem fér hozzá a Windows telepítéséhez, vagy abban a valószínűtlen esetben, amikor a Windows felszólítja a telepítő adathordozó behelyezésére a rendszerindító CD létrehozása közben, akkor nem hozhat létre rendszerjavító lemezt. Ebben az esetben letölthet egy harmadik fél indítólemezét, például az Ultimate Boot CD for Windows vagy a Bart PE (Links in Resources). Alternatív megoldásként távolítsa el a merevlemezt a számítógépről, és telepítse másodlagos meghajtóként bármely más működő számítógépbe. Ezután indítsa el a rendszert Windows rendszerre, és formázza a meghajtót a „Nem rendszer meghajtó formázása” részben található utasítások szerint.

  A merevlemez formázása véglegesen törli az adatokat. Ezért feltétlenül ellenőrizze, hogy a megfelelő meghajtót választotta-e, mielőtt elindítaná a format parancsot.