Hogyan lehet megszabadulni a 7-Zip-től, és ez vírus?

Bár a 7-Zip a PC-vírus jó nevének tűnhet, valójában egy jogos segédprogram, amely tömöríti és kicsomagolja a fájlokat. Beépített fájlkezelővel is rendelkezik, amely segít kezelni ezeket a fájlokat. Ha megoszt egy számítógépet, például üzleti célokra, akkor lehet, hogy valaki más szólás nélkül telepítette a 7-Zip programot. Lehet, hogy egy informatikus is telepítette a programot a számítógépére. Bár nem árt otthagyni az alkalmazást a számítógépén, gyorsan törölheti a 7-Zip programot, ha úgy gondolja, hogy nincs szüksége rá.

7z A vírus problémái

A 7-Zip segédprogram nem károsítja a számítógépet, és nem lop el információkat. Ha megvédi számítógépét a valódi vírusoktól, telepítsen egy víruskereső programot, és folyamatosan fusson. A valódi vírusok e-mailben érkezhetnek, elrejtőzhetnek a letöltött fájlokban, és megfertőzhetik a számítógépet, amikor veszélyes webhelyeket látogatnak meg. A Microsoft Windows része a Windows Defender, egy ingyenes rosszindulatú programok elleni védelmi program, amely megvédi számítógépét a rosszindulatú szoftverek támadásaitól, de ez nem vírusirtó program.

Ha a 7-Zip programot látja a Windows számítógépén, előfordulhat, hogy a 7z.exe néven szerepel. A 7z exe nem károsítja a számítógépet.

Lehetséges, hogy a 7-Zip archívumban lévő futtatható fájl vagy más fájl vírus lehet, ezért minden fájlhoz hasonlóan csak a 7-Zip archív fájlokat kell megnyitnia, akiket megbízik.

Mikor kell használni a 7-Zip-et

A 7-Zip használatának egyik oka az, hogy ez egy ingyenes nyílt forráskódú program, amely bármely számítógépen fut. A használatához nem kell regisztrálnia a 7-Zip fájlt, és az alkalmazás Igor Pavlov alkotójának köszönhetően integrálódik a Windows shellbe. Ez azt jelenti, hogy amikor jobb egérgombbal kattint egy zip fájlra, megjelenik egy menüopció, amely lehetővé teszi a fájl kibontását a 7-Zip használatával. A 7-Zip segítségével tömörített zip fájlokat is létrehozhat, amelyeket megoszthat másokkal, vagy tárolhat a merevlemezén, amikor információkat archiválni kíván.

A program egy 7z néven ismert fájlformátumot használ, amely hatékonyabban képes tömöríteni a fájlokat, mint néhány más tömörítési segédprogram. Ez segíthet megtakarítani az internetes adatátviteli időt, amikor feltölti és letölti ezeket a fájlokat, csökkentheti az adatköltségeket, és helyet takaríthat meg a merevlemezen és más tárolóeszközökön.

A 7-Zip egyik hátránya, hogy nem olyan sokan telepítették, mint a hagyományos zip fájlokat támogató szoftverek, amelyeket a legtöbb modern operációs rendszer automatikusan támogat. Ha valakinek küld egy 7Z fájlt, akkor lehet, hogy meg kell magyaráznia, mi ez, hogyan nyissa meg, és még azt is ellenőriznie kell, hogy ez nem vírus vagy valami más aljas.

A 7-Zip eltávolítása a számítógépről

Ha el szeretné távolítani a 7-Zip fájlt, nyomja meg a "Windows" billentyűt a Start képernyő megnyitásához. Ezután kattintson a jobb gombbal a 7-Zip ikonra, majd kattintson az "Eltávolítás" gombra a Programok és szolgáltatások ablak megjelenítéséhez. Ez az ablak megjeleníti a telepített programokat, és kiemeli a 7-Zip alkalmazást, amelyre jobb egérgombbal kattintott. Amikor rákattint az ablak "Eltávolítás / módosítás" gombra, a Windows eltávolítja a 7-Zip programot a számítógépről. Mielőtt erre a gombra kattintana, győződjön meg arról, hogy a 7-Zip ki van jelölve; nem akarja eltávolítani a rossz alkalmazást. A 7-Zip eltávolítása után nem kell újraindítania a számítógépet.

Alternatív tömörítési módszerek

Gyakran produktívabb lesz, ha zip programot használ, mert sok letöltött alkalmazás zip formátumú. Az emberek küldhetnek Önnek tömörített fájlokat, amelyek dokumentumokat, képeket és még nagy adatbázisokat is tartalmaznak. A fájlok tömörítését és kicsomagolását segítő egyéb programok közé tartozik a WinZip és a JZip. A Windows File Explorer segítségével mindent kivonhat egy tömörített mappából. Ehhez egy tömörített mappát válasszon, kattintson a "Tömörített mappaeszközök" elemre, majd az "Összes kibontása" gombra. Ha tömöríteni kíván egy fájlt, jelölje ki a Windows Fájlkezelőben, majd kattintson a „Zip” gombra.

Más operációs rendszerek, beleértve az Apple macOS-t és a különféle Linux-disztribúciókat, tartalmazzák a hagyományos Zip formátum beépített támogatását is.