Mi történik, ha visszaállítja a számítógép gyári beállításait?

A számítógép gyári beállításainak visszaállítása hasznos a PC merevlemezével vagy a Windows operációs rendszerével kapcsolatos problémák kijavításához. Az is okos, ha visszaállítja a számítógépet, mielőtt új felhasználónak adja vagy eladná. Az alaphelyzetbe állítási folyamat eltávolítja a rendszerre telepített alkalmazásokat és fájlokat, majd újratelepíti a Windows rendszert és minden olyan alkalmazást, amelyet eredetileg a számítógép gyártója telepített, beleértve a próbaprogramokat és a segédprogramokat is.

Tipp

Az irodai számítógép gyári beállításainak visszaállítása eltávolítja a rendszerre telepített alkalmazásokat és fájlokat, valamint bármely harmadik féltől származó eszközillesztőt és személyes beállításokat.

Készítsen biztonsági másolatot a fájlokról

Mivel a visszaállítási folyamat az összes személyes dokumentumot kitörli a számítógép merevlemezéről, előbb biztonsági másolatot kell készítenie a fájljairól . Használja a beépített Windows biztonsági mentési segédprogramot a Vezérlőpulton vagy egy harmadik féltől származó alkalmazáson keresztül, például az EaseUS Todo Backup Free, a Paragon Backup & Recovery vagy a Google Backup and Sync segítségével. Ne feledje, hogy ha a számítógépén súlyos rosszindulatú programok vannak, a biztonsági másolatok elterjedhetnek; különben fontos, hogy fontos üzleti adatait biztonságosan biztonsági másolatot készítsen.

Visszaállítás a gyári beállításokra

A gyári visszaállítási folyamat során a számítógép merevlemez-meghajtója teljesen törlődik, és elveszít minden üzleti, pénzügyi és személyes fájlt, amely esetleg jelen van a számítógépen. A visszaállítási folyamat megkezdése után nem szakíthatja meg . Ha mégis megszakítja a folyamatot, a számítógép instabil állapotban marad az operációs rendszer vagy olyan alkalmazások nélkül, amelyeket eredetileg a számítógép gyártója telepített, beleértve az eszközillesztőket is.

Helyreállítás a médiából

A számítógép gyári beállításainak visszaállítása helyreállítási CD-ROM-on vagy helyreállítási partíción keresztül történik . CD-ROM-ok használata esetén a rendszer kéri, hogy mikor helyezze be az egyes lemezeket sorrendben. Lehet, hogy a lemezek közvetlenül a számítógép gyártójától származnak, vagy a számítógép első vásárlásakor a helyreállítási lemezek létrehozására kapott utasítást. Ha nem rendelkezik helyreállítási lemezkészlettel, megrendelheti a számítógép gyártójától. Miután az alaphelyzetbe állítási folyamat CD-ROM-on keresztül megkezdődött, a folyamat végigkíséri az egyes lépéseket, beleértve a számítógép merevlemezének formázását, a Windows újratelepítését és a Windows első beállítását.

Helyreállítási partíció használata

Ha a számítógépet visszaállítja egy helyreállítási partícióról, a folyamat lemezek nélkül és egy olyan funkciógombon keresztül történik, mint az " F12 " vagy egy másik kulcs. A helyreállítási partíciót a számítógép gyártója hozta létre, és a partíció indításához nem szükséges CD-ROM vagy más adathordozó használata. A visszaállítás megkezdéséhez olvassa el a számítógép kézikönyvében található kulcsot. Az alaphelyzetbe állítás megkezdése után a folyamat hasonlóan működik, mint a helyreállítási CD-ROM-ok, beleértve a számítógép merevlemezének formázásától a Windows első beállításáig tartó minden lépés végrehajtását.

Visszaállítás a Windows 10-ből

A Windows 10 rendszert futtató PC-vel rendelkező felhasználók az operációs rendszeren keresztül visszaállíthatják a gyári beállításokat helyreállítási lemezek vagy helyreállítási partíciók helyett, a következő lépésekkel:

  • Kattintson a Start gombra, majd a Beállítások gombra .

  • Kattintson a Frissítés és biztonság , majd a Helyreállítás gombra .

  • A "PC visszaállítása" részben kattintson a Kezdés gombra .

  • Kattintson az Eltávolítás lehetőségre az összes adat törléséhez a számítógépén. Ellenkező esetben kattintson a Fájlok megőrzése elemre a fájlok és a beállítások megőrzéséhez.

  • Kattintson a Csak távolítsa el a fájlokat elemre az egyszerű, gyors visszaállításhoz, ha a számítógépet tartja. Vagy kattintson a Fájlok eltávolítása gombra, és tisztítsa meg a meghajtót, hogy alaposan törölje az összes adatot. A második lehetőség hosszabb időt vesz igénybe.

  • Kattintson a Tovább gombra, ha figyelmeztetést lát, hogy a számítógépét nemrégiben frissítették Windows 10 rendszerre, és hogy nem tudja visszaállítani a Windows korábbi verzióját.

  • Kattintson a Visszaállítás gombra, amikor megjelenik a „Készen áll a számítógép alaphelyzetbe állítására” felszólítás. Hagyjon néhány percet a Windows számára a számítógép visszaállítására.

  • Kattintson a Folytatás gombra, amikor megjelenik a „Válasszon opciót” üzenet.