Hogyan számoljuk ki az ember óráit

Ha vállalkozása a projektmenedzsmentre támaszkodik, valószínűleg egy ügyfél megkérte Önt, hogy becsülje meg a munka elvégzéséhez szükséges munkaórákat. Az emberóra - vagy a „semleges” képviselet „személyóra” - azt a munka mennyiségét jelenti, amelyet egy átlagos munkavállaló egy óra folyamatos munka nélkül teljesíthet. A projektben felhasznált szakértői alkalmazottak típusainak kiszámítása lehetővé teszi az erőforrások költségeinek, a szakértők által a végeredményhez való hozzájárulás értékének és a feladatok elvégzéséhez szükséges becsült idő meghatározását.

Jobb becslések elérése

A munkaidő kiszámítása megfigyelési gyakorlatként indul, különösen, ha új vállalkozás tulajdonosa. Az, hogy az „átlagos munkavállaló” és a „megszakítás nélküli erőfeszítések” elfedik azt a valóságot, hogy a különböző személyek különböző sebességgel dolgoznak, és nehéz meghatározni, hogy a munkavállaló mikor dolgozott megszakítás nélkül egy órát a teljesítmény mérése érdekében.

A valóság ellenére az alapvető emberóra-számítás az, hogy a feladathoz rendelt dolgozók számát meg kell szorozni a teljes idővel, amely a feladat elvégzéséhez szükséges.

Itt egy példa

Például egy építőipari vállalat tulajdonosa megfigyelheti, hogy öt villanyszerelőből álló csapatának egy hétig tartott egy kis épület újbóli meghúzása. Becslése szerint a hasonló munka elvégzéséhez szükséges munkaórák száma feltételezhető, hogy minden villanyszerelő napi nyolc órát dolgozik egy ötnapos héten. Ezután öt villanyszerelőt megsokszoroz a hét 40 órájával, hogy elérje a becsléseket, amelyek szerint egy kis épület újbóli meghúzásához 200 emberóra szükséges. A tulajdonos ezt a becslést felhasználhatja nagyobb projektek licitálására, remélve, hogy a villanyszerelők munkacsoportjának munkájához szükséges idő összehasonlítható, még akkor is, ha a projekt nagyobb.

Amint az üzlet több projektet hajt végre, a tulajdonos pontosíthatja a munkaóra-becsléseket a valós tényezők, például az egyéni munkavállalói termelékenységi szintek alapján, biztosítva, hogy soha ne bánja meg a projektet, amely a vállalat munkaerejének túlértékelésén alapul.

Ember-órák és jövedelmezőség

Miután megismerte a projekt befejezéséhez szükséges munkaórákat, megállapíthatja, hogy a projekt nyereséges volt-e. Mondja el az elõzõ példában, hogy a vállalkozásnak 10 000 dollárt fizettek azért, hogy a villanyszerelõk legénysége átdolgozza azt a kis épületet. A 10 000 dollár elosztása 200 órával egyenlő 50 dollárral, ami azt jelenti, hogy az egyes munkavállalók az elvégzett munka eredményeként óránként 50 dollárért felelősek.

Ha a vállalkozás tulajdonosa óránként csak 30 dollárt fizetett a dolgozóinak, akkor egy munkavállalónként óránként 20 dollár pozitív különbség van, ami elősegíti a projekt jövedelmezőségének megalapozását.

A lényeg az, hogy minél jobban meg tudja becsülni a munka elvégzéséhez szükséges munkaórákat, annál könnyebb biztosítani, hogy a projekt elvégzéséhez felszámított költségek fenntartható profitot tartalmazzanak.