Mit jelent, ha a fájl megsérült?

Szinte minden számítógép-felhasználónak problémája volt egy program vagy fájl megnyitása során. Előfordul, hogy egy egyszerű újraindítás kijavítja ezt, de a sérült fájlok gyakran ellenállnak ennek a hibabiztonságnak. A sérült fájl lényegében sérült fájl, amely nem hajlandó megfelelően megnyitni.

Mi a sérült fájl

A rendszer minden fájlja egy darab elektronikus adat. Bizonyos felépítésű, attól függően, hogy milyen típusú fájlról van szó, és bizonyos tartalmú. A fájl megfelelő részén található megfelelő információkkal megfelelően működik. De ha rossz információt írnak egy fájlba, vagy a megfelelő információt rossz helyre írják, az adatok elmosódhatnak és összetéveszthetők, így egy sérült fájl maradhat.

Az adathordozó, például a merevlemez vagy az USB-memóriakártya megrongálódása szintén fizikailag olvashatatlanná teheti a fájl egy részét, és ugyanazt az eredményt hozza létre. Előfordulhat, hogy egy sérült fájl egyáltalán nem nyílik meg, vagy hibát mutathat, ha megnyílik. Ezek a sérült fájlok önállóak, vagyis nem jelzik az eredeti program problémáját. Ha egy Word-dokumentum sérült és nem hajlandó megnyitni, akkor is képes lehet megnyitni a Word-dokumentumokat, és maga a Word is probléma nélkül megnyílhat.

Az egyes alkalmazások és az operációs rendszer egyaránt képes sérült fájlokat fejleszteni, ami megakadályozhatja az ezen alapprogramokra támaszkodó fájlok megfelelő használatát.

Miért történik

A fájl általában akkor sérül meg, ha a mentés során probléma merül fel. Ha a fájl elmentésekor a számítógépe elveszíti az áramellátását vagy összeomlik, jó eséllyel megsérül a fájl. A merevlemezen vagy más adathordozón lévő hibás szektorok a fájlok sérülését is okozhatják, még akkor is, ha a mentési folyamat megfelelően befejeződik. A vírusok és más rosszindulatú programok szintén fájlkorrupciót okozhatnak.

Mit kell tenni

Mielőtt lemondana a sérült fájl törléséről és minden nehéz munkájának elvesztéséről, végezzen néhány kutatást a helyreállítási programokról. Megpróbálhatja megnyitni a fájlt egy másik számítógépen is. A sérült számítógépes program vagy operációs rendszer fájlok a javításhoz teljes újratelepítést igényelhetnek.

Számos operációs rendszer, köztük a Microsoft Windows is, tartalmaz eszközöket a sérült vagy sérült fájlok helyreállításához. Próbálja meg használni a rendszerhez mellékelt programokat, és fontolja meg egy kereskedelmi eszköz keresését, ha az nem működik. Megpróbálhatja a számítógép-szervizhez is fordulni segítségért, különösen, ha úgy gondolja, hogy a merevlemez vagy egy másik tárolóeszköz fizikailag megsérült.

A legrosszabb eset

Bár a helyreállítási programok segíthetnek a sérült fájlok megnyitásában, ezek nem mindig működnek. Lehet, hogy nincs más választása, mint törölni a rossz fájlt, és elölről kezdeni. Ez egy jó alkalom arra, hogy elkezdjen egy új szokást, amely a munka során biztonsági másolatot készít a fájljairól. Mindig tartson két vagy három frissített példányt a számítógépén, vagy másolatot külön tárolóeszközön, például USB flash meghajtón.

A fájlokról biztonsági másolatot készíthet egy felhőrendszerről, vagy beállíthatja a számítógépet, hogy automatikusan szinkronizálja az adatokat egy távoli alkalmazással. A Microsoft OneDrive, az Apple iCloud, a Google Drive és a Dropbox mind távolról tudja tárolni a fájljait, lehetővé téve számukra, hogy több eszközről is hozzáférjenek hozzájuk, és helyreállíthassák őket, ha az elsődleges másolattal bármi rosszul esik. A legtöbb ilyen szolgáltatás lehetővé teszi korlátozott mennyiségű adat ingyenes tárolását, és többet fizet az extra tárolásért.

Futtassa rendszeresen a vírusirtókat, hogy távol tartsa a rosszindulatú programokat, és túlfeszültség-védelemmel védje a problémákat a mentés közben. Tartsa közel a szoftver CD-ket és az operációs rendszer helyreállító lemezeit, hátha egy sérült fájl kijavításához kell használni őket.