Az etikus magatartás előnyei az üzleti életben

Az etikus emberek azok, akik felismerik a különbséget a helyes és a rossz között, és következetesen arra törekszenek, hogy példát mutassanak a jó magatartásról. Üzleti környezetben az etikus magatartás olyan magatartás, amely azt jelenti, hogy az őszinteség és a tisztesség elvét alkalmazza a munkatársakkal és az ügyfelekkel való kapcsolatokra. Az etikus egyének erőfeszítéseket tesznek arra, hogy mindenkivel úgy bánjanak, akivel kapcsolatba kerülnek, mivel ők maguk akarják kezelni őket.

Tipp

Az üzleti etikai magatartás előnyei közé tartozik az, hogy segítsen vállalkozásának az ügyfelek hűségének kiépítésében, a jogi problémák elkerülésében, valamint a tehetséges alkalmazottak vonzásában és megtartásában.

Építsen vevői hűséget

A fogyasztók megengedhetik, hogy egy vállalat egyszer kihasználja őket, de ha úgy gondolják, hogy igazságtalanul bántak velük, például túlszámlázással, akkor nem lesznek ismétlődő ügyfelek. A hűséges ügyfélkör birtoklása a hosszú távú üzleti siker egyik kulcsa, mivel a meglévő ügyfél kiszolgálása nem jár marketing költségekkel, míg az új beszerzése igen.

Növelje a vállalat hírnevét

A vállalat etikai magatartásának jó hírneve segíthet abban, hogy pozitívabb képet alakítson ki a piacon, amely szájról szájra utalás révén új ügyfeleket hozhat. Ezzel szemben az etikátlan ügyletek hírneve rontja a vállalat esélyeit új ügyfelek megszerzésére, különösen a szociális hálózatok korában, amikor az elégedetlen ügyfelek gyorsan terjeszthetik az információkat a negatív tapasztalataikról.

Tartsa meg a jó alkalmazottakat

A szervezet minden szintjén tehetséges egyének méltányos kompenzációt szeretnének kapni munkájukért és odaadásukért. Azt akarják, hogy a szervezeten belüli előmenetel az elvégzett munka minőségén és ne a favoritizmuson alapuljon. Olyan társaság részesei akarnak lenni, amelynek menedzsmentje igazat mond nekik arról, hogy mi történik, például amikor elbocsátásokat vagy átszervezéseket terveznek.

Azok a társaságok, amelyek tisztességesek és nyitottak az alkalmazottakkal való kapcsolataikban, nagyobb eséllyel tartják meg a legtehetségesebb embereket. Például azok az alkalmazottak, akik nem hiszik, hogy a javadalmazási módszertan igazságos, gyakran nem annyira elkötelezettek a munkájuk iránt, mint lehetnének.

Pozitív munkakörnyezet

Az alkalmazottaknak az a felelősségük, hogy etikusak legyenek az első állásinterjújuk kezdetétől fogva. Őszintének kell lenniük képességeikkel és tapasztalataikkal kapcsolatban. Az etikus munkatársakat inkább csapatjátékosként, semmint csak önmaguknak szánt egyénként tartják számon. Pozitív kapcsolatokat alakítanak ki a munkatársakkal. Felügyelőik bizalmas információkkal bíznak bennük, és emiatt gyakran nagyobb autonómiát kapnak.

Azok az alkalmazottak, akiket felügyelőik hazugságok érnek, károsítják a szervezeten belüli előrelépés esélyeit, és felmentés veszélyét jelenthetik. A rossz etika rendkívüli esete a munkavállalók lopása. Bizonyos iparágakban ez jelentős összegbe kerülhet a vállalkozásnak, például olyan éttermekben, amelyek alkalmazottai ételt lopnak a tároló szekrényből vagy a fagyasztóból. Az etikus társaságok egyik megközelítése az ilyen viselkedés elkerülése érdekében az, hogy időt fordítanak arra, hogy a szervezet minden tagját betanítsák a tőlük elvárható magatartásra.

Kerülje a jogi problémákat

Időnként a vállalat vezetése kísértésbe eshet, hogy nyereségre törekszik, például azzal, hogy nem tartja be teljes mértékben a környezetvédelmi előírásokat vagy a munkaügyi törvényeket, figyelmen kívül hagyja a munkavállalók biztonsági veszélyeit vagy nem megfelelő anyagokat használ a termékeiben. A fogásért kiszabható büntetések súlyosak lehetnek, ideértve a jogi díjakat és a kormányzati szervek által kiszabott bírságokat vagy szankciókat. Az ebből fakadó negatív nyilvánosság hosszú távú károkat okozhat a vállalat hírnevében, ami még költségesebb, mint a jogi díjak vagy bírságok.

Az üzleti etika előnyei kristálytisztává válnak ezekben a helyzetekben, mivel a legmagasabb etikai normákat betartó vállalatok nem valószínű, hogy ilyen helyzetekbe kerülnének.