Különbség a proaktív és a reaktív üzleti stratégia között

A reaktív üzleti stratégiák azok, amelyek csak váratlan eseményekre reagálnak csak azok bekövetkezése után, míg a proaktív stratégiákat a lehetséges kihívások előrejelzésére tervezték. Mivel senki sem számíthat minden lehetőségre, egyetlen szervezet sem lehet proaktív minden helyzetben. A proaktív stratégiát hangsúlyozó vállalkozások azonban általában hatékonyabban kezelik a kihívásokat.

A proaktív stratégiák előnyei

A proaktív és a reaktív megközelítés megkülönböztetése a katonai stratégia elismert elve, amelyet gyakran "a kezdeményezés megragadása, megtartása és kihasználása" kifejezéssel fejeznek ki. A proaktív stratégiák magasabb rendűek, mert lehetővé teszik a stratégiát használó vállalat számára a szabadságot a saját döntéseinek meghozatalában, ahelyett, hogy szükségből reagálnának egy olyan helyzetre, amely már nincs kontroll alatt. Azok a vállalatok, amelyek proaktív stratégiákat alkalmaznak, nagyobb eséllyel ragadják meg és tartják meg a kezdeményezést a többi céggel folytatott versenyben.

Proaktív stratégia alkalmazása

A proaktív stratégia és a reaktív stratégia alkalmazása közötti különbség nagyrészt az előkészítés és az elszámoltathatóság része. Például, ha egy potenciális ügyfél egy tetőfedő vállalkozótól kér referenciákat, a tetőfedő reagálhat, ha végigveszi a korábbi ügyfelek listáját, és egyesével felhívja őket, hogy megtudják, hajlandók-e referenciát adni.

Jobb stratégia az lenne, ha egy alkalmazottat bíznának meg az elégedett ügyfelek adatbázisának fenntartásával, akik már jelezték hajlandóságukat erre. A reaktív referencia-stratégiával rendelkező és a proaktív referencia-stratégiával rendelkező vállalkozó közötti versenyben az, aki gyorsan képes kiváló minőségű referenciákat biztosítani, egyértelmű előnyt élvez a munkára való licitálás során.

Proaktív minőség-ellenőrzés

Egy másik példa a proaktív és a reaktív stratégia közötti különbségre a minőségellenőrzés területén található. Ha egy szálloda menedzsere feltételezi, hogy minden rendben van, amíg meg nem kapja az ügyfél panaszát, reaktív stratégiát alkalmaz. Ennek a megközelítésnek az a gyengesége, hogy sok elégedetlen ügyfél nem panaszkodik a menedzsment felé; egyszerűen legközelebb máshova mennek, és másoknak is tanácsolják ugyanezt. A proaktív stratégia magában foglalhatja a körültekintő alkalmazási döntések meghozatalát, az ügyfélszolgálati kultúra előmozdítását a személyzet körében, a vendégekkel való tartózkodásuk során történő ellenőrzést az igényeik kielégítésének biztosítása érdekében, és minden egyéb olyan intézkedést, amely megakadályozhatja az ügyfelek elégedetlenségét.

Proaktív és reaktív stratégiák kombinálása

Mivel egyetlen vállalkozás sem lehet mindig proaktív, segít a proaktív elemek beépítésében bármilyen reaktív stratégiába. A klasszikus stratégiai doktrínában erre úgy hivatkoznak, hogy támadásokat tartalmaz a védelem terén. Az ügyfelek panaszainak megválaszolása általában reaktív stratégiának számít. Ha azonban egy olyan vállalkozás, mint egy pizzafutár étterem, minden dobozon feljegyzést tartalmaz, amely arra ösztönzi az elégedetlen ügyfeleket, hogy ingyenes pitét hívjanak, a vállalat elháríthatja a lehetséges károkat, és jó szájról szájra is számíthat.