Hogyan befolyásolja a zene illegális letöltése a zeneipart?

Ha 57 millió amerikai tett volna valamit, ami törvénybe ütközött, az nem okozna aggodalmat? Ez nem csak tétlen gondolat, mert egy nemrégiben készült tanulmány szerint ennyien töltik le illegálisan a zenét. Ami viszont még érdekesebb, hogy az illegálisan zenét szerzett emberek többsége beismerte, hogy gyakran fizetett más típusú zenékért is; az illegális zeneletöltés fő oka az volt, hogy tetszett egy adott dal, és nem akartak egy teljes albumért fizetni.

Ezek az indoklások üregesnek tűnnek, ha figyelembe vesszük, hogy az olyan legális letöltési webhelyek, mint az iTunes, a Google Play és a legális streaming források olcsó alternatívákat kínálnak a zenei kalózkodáshoz. Az okoktól függetlenül az illegális letöltésnek valódi következményei vannak a zeneipar számára.

Kevesebb pénz az új tehetségre

Az új művészek betörése sok időt, erőfeszítést és természetesen pénzt igényel; illegális letöltések vágnak bele a költségvetési rekordokba, amelyeket a társaságok új tehetségek felkutatására és népszerűsítésére fordítanak. Ha a lemezcégek pénzt veszítenek az elvesztett dollármilliárdok miatt, mert a fogyasztók nem fizetnek a bevett előadók dalaiért, akkor pénzt fognak megtakarítani, és a döntés egyik első áldozata a feltörekvő költségvetések csökkentése. tehetség. Ez viszont arra kényszeríti a tehetséges zenés jövevényeket, hogy más módszereket találjanak zenéjük népszerűsítésére, ami ironikus módon gyakran azt jelenti, hogy ingyenes dalokat adnak át, hogy nagyobb rajongói érdeklődést keltsenek.

Alacsonyabb jogdíjak a megalapozott törvényekért

Nem csoda, hogy az olyan szupersztár zenészek, mint Beyoncé, úgy döntöttek, hogy megkerülik a lemezcégeket, és zenéiket meghatározott üzletekben adják el, ahol szabályozhatják, hogy mikor kerülnek albumuk eladásra, hány album készül a rajongóiknak, és mennyi pénzt keresnek eladott albumonként. Ennek az elmozdulásnak az az oka, hogy a jogdíjak már nem jelentenek semmit. A szokásos felvételi szerződések tartalmazzák a jogdíjakra és az előlegekre vonatkozó záradékokat, de a bevett zenészeknek nehéz jogdíjat szerezniük, amikor ennyi dalukat ingyen kalózkodnak és hallják. A zenei kalózkodás szintén befolyásolja az előrehaladást - a hanglemez-társaságok kisebb előrelépéseket fizetnek nagy cselekedeteikért, mivel tudják, hogy egy művész új albumának eladása kevesebb bevételt eredményez az illegális letöltések miatt.

Munkahelyek elvesztése a zeneiparban

A zenei kalózkodás dollármilliárdos veszteségbe kerül a felvevőiparban, és mint az üzleti életben, ezek a veszteségek aránytalanul érintik a zeneipar alacsonyabb szintű dolgozóit. Ez azt jelenti, hogy azok a professzionális dalszerzők, akik pénzt keresnek azoknak a popslágereknek az írására, akiket szeretnek, gyakran szűkös költségvetés miatt munka nélkül maradnak. Ez azt is jelenti, hogy kevesebb pénz jut zenei producereknek, hangmérnököknek és hangtechnikusoknak, valamint azoknak az embereknek, akik az úgynevezett „művészek és repertoár” vagy az A&R területén dolgoznak, azok a tehetségkutatók, akik új vér hozzáadásával felelősek a zeneiparban.

Elkészítés az úton

Bár a zenei kalózkodás mélyen belemerült az albumok és kislemezek eladásaiba, a rajongók szívesen látták, hogy kedvenc együtteseik élőben játszanak. A Rolling Stone magazin szerint az élő műsorok jegyárai folyamatosan emelkednek, ami komoly bevételi forrást jelent az előadók számára.