Melyek a zuhanások veszélyei?

Hivatalosan a torrent egy fájl, amely egy peer-to-peer hálózatról letöltött filmhez, dalhoz, szoftverhez vagy fényképhez kapcsolódó metaadatokat tartalmaz - bár a kifejezést általában a fent említett P2P fájltípusok bármelyikére használják. A torrentek egyedülállóak, mivel egyetlen weboldal sem tartja fenn és terjeszti őket; ehelyett ezek a feladatok a P2P hálózatok felhasználóira hárulnak, akik, ha egy fájl letöltését megkezdenék, azonnal megkezdik a „beolvasást” - vagy a letöltött adataikat másoknak való feltöltés céljából - a többi P2P résztvevő számára. Ennek eredményeként a torrent letöltése általában gyors és kényelmes. De mielőtt felmászna a P2P sávjára, érdemes először megértenie a torrentek letöltésével járó kockázatokat.

Rosszindulatú programok kockázatai

Tekintettel arra, hogy a számítógép milyen fontos szerepet játszik egy tipikus vállalat működtetésében, egy megnyomorító vírus vagy rosszindulatú fájl letöltése valószínűleg megvalósíthatja az üzleti életet. Bár a torrentletöltések ilyen kockázatot jelenthetnek, az igazság az, hogy a forrástól függetlenül nem nagyobb, mint bármely más fájltípusnál. Az álcázott torrent kártevők megnyitásakor gyakran azért van ez, mert a letöltő hamis biztonságérzetet keltett a P2P hálózatokkal szemben. Nem ritka, hogy az a felhasználó, aki soha nem álmodott egy kéretlen e-mail melléklet megnyitásáról, duplán kattint egy letöltött torrentre - annak ellenére, hogy körülbelül annyit tud az eredeti feltöltőről, mint bármelyik e-mail spamelőt. A legális torrent letöltése után mindig futtassa a fájlt egy víruskereső programmal.Egyes torrent interfész programok még olyan beépülő modulokat is kínálnak, amelyek automatikusan beolvassák a bejövő fájlokat.

Adatbiztonság

A P2P fájlmegosztás sok ellenzője azt állítja, hogy a torrent feltöltése átjárót nyit a PC egyéb tárolt adataihoz. Ez az állítás különösen aggasztó lehet a vállalkozások tulajdonosai számára, akik attól tartanak, hogy az alkalmazottak aktái, a bérszámfejtés és más értékes vállalati adatok sérülhetnek. Ez azonban csak akkor igaz, ha az adatokat ugyanabban a mappában tartják, mint a feltöltött torrentet. Mivel a torrent webhelyeken letöltött fájlokat ezután továbbítják más felhasználóknak, alapértelmezés szerint egy mappában vannak tárolva, amely lehetővé teszi a tartalom megosztását. Tehát, hacsak nem szokott kritikus üzleti adatokat tárolni a számítógép torrent letöltési mappájában, a vállalati titkoknak biztonságosaknak kell lenniük. Ennek ellenére a biztonság kedvéért célszerű kikapcsolni a személyes mappák megosztását.

Sebezhetőség

Bár a P2P hálózatok nem jelentenek közvetlen veszélyt a vállalat értékes adataira, köztudottan segítséget nyújtanak az online hackerek számára az azokhoz való hozzáférésben. A torrent letöltésekor a fogadó személy megnézi az összes közreműködő társ IP-címét. Az online hackerek néha összegyűjtik ezeket az információkat, hogy egy-egy számítógépet célozhassanak, amíg egy sebezhetőt nem találnak. Az ilyen típusú támadásokkal szembeni legjobb védekezésnek nyilvánvalónak kell lennie: győződjön meg arról, hogy a számítógépe nem sérülékeny. Gyakran vizsgálja meg a merevlemezeket vírusok és rosszindulatú programok ellen, kapcsolja ki a „Távsegítség” és a „Távoli asztal” elemet a Rendszer tulajdonságai alatt, és törölje a jelet a tűzfal kivételeinek listájából, kapcsolja ki a mappamegosztást, és állítsa be a fontos mappák jelszavát.

Jogi gondok

Valószínűleg a torrentekkel kapcsolatos legnagyobb kockázatnak semmi köze nincs a rosszindulatú programok fertőzéséhez, az adatszivárgáshoz vagy a vállalati információk ellopásához. A P2P hálózatokon keresztül elérhető fájlok jó része szerzői joggal védett anyagokat tartalmaz, így az ilyen adatok megosztása illegális. Sőt, annak esélye, hogy egy illegális fájlmegosztót elkapnak, nagyobb, mint valaha. A film- és zeneipar olyan ügynökségeket alkalmaz, amelyek internetet keresnek a jogsértők felkutatására, amit a feltöltők IP-címeinek felkutatásával és a szerzői jog által védett filmekben és dalokban elrejtett beágyazott nyomkövetők megfigyelésével valósítanak meg. A büntetések az internetes szolgáltatás felfüggesztésétől a 10 év börtönig és 250 000 dollárig terjedő bírságokig terjednek. A jogi problémák elkerülése érdekében - ami valószínűleg nem lenne jó az üzleti élet számára - ragaszkodjon a nem szerzői joggal védett vagy ingyenes programok letöltéséhez, vagy csak tartsa magát távol a P2P webhelyeitől.