Példák a társadalmi marketingre

A kisvállalkozások tulajdonosaként szembesülő sok választás közül az egyik felmerülhet a fejében, amikor elemzi a napi címsorokat, hogy részt vegyen-e társadalmi marketingben. A koncepció hangsúlyozza a vállalat társadalmi felelősségét, még a profit fölé emelve. Ha az éghajlatváltozástól és a környezettől kezdve a bevándorlásig és a kábítószer-fogyasztásig mindenről beszámolunk, a legfrissebb dilemma az lehet, hogy mely társadalmi okot kell elfogadni.

A féktelen fogyasztás elindította a koncepciót

A kirívó, engedékeny fogyasztás és az etikátlan üzleti gyakorlatok évei a hetvenes évek elején társadalmi marketinget eredményeztek. Mivel a még nagyobb reklámköltségvetésű nagyvállalatok elnyelték a termékeket a fogyasztókra hárító felelősség nagy részét, megváltoztatták az irányt azáltal, hogy etikusabb, erkölcsibb és társadalmilag felelősségteljesebb módszereket alkalmaztak termékeik forgalmazására.

Utólag kalkulált kockázatnak számított, de az idő megfelelőnek bizonyult a nyugtalan fogyasztók körében. Vágyakoztak a változások iránt. A nagyvállalkozások pedig még nagyobb meglepetést tartogattak: a váltás segített abban, hogy pozitívabb - valós vagy egyéb - pozitív közvéleményt alkossanak, és a fogyasztóknak tetszett, amit láttak, és a termékek további termékeinek megvásárlásával jutalmazták a vállalatokat.

Válassza el a társadalmi marketinget a társadalmi marketingtől

Ugyanez a paradigma létezik ma is, bár sok ember számára továbbra is elmosódott a határ a társadalmi marketing és a társadalmi marketing között. Bizonyos szempontból kapcsolatban állnak egymással, de néhány fő különbség elválasztja a kettőt.

A szociális marketing a társadalmi változásokat igyekszik elérni azáltal, hogy apellál az emberek vágyára, hogy jót tegyenek egy értékes társadalmi ügy felkarolásával. Ez a küldetés a közösségi marketing elsődleges célja.

A filozófia által vezérelt társadalmi marketing

A társadalmi marketing osztja ezt a célt, de jobban hasonlít az üzleti filozófiára. És mint a legtöbb filozófia, ez is a döntések széles körének tájékoztatását szolgálja - jelen esetben a marketing döntéseket.

Konkrétan, a társadalmi marketing felhívja a vállalkozásokat, hogy hozzanak létre egy marketingstratégiát, amelyet három aggály vezérel - ebben a szándékos sorrendben:

  • Az emberi jólét , vagy ami először az emberek érdekét szolgálja
  • A fogyasztói igények , és nem csak az ő igényeik
  • Nyereség , amelynek hosszú távú ügyfélkapcsolatok kiépítésének kell lennie, amelyek maximalizálják ezt a lehetőséget.

A társadalmi marketing több célt is elérhet

Ha egy óra ketyegését hallja, az valószínűleg ugyanaz az inga lehet, amely az 1970-es években elindította a társadalmi marketinget. Más szavakkal, a társadalmi marketing még mindig a marketing egyik formája. Marketingként pedig célja a márka ismertségének növelése, az imázs javítása, a versenytől való megkülönböztetés és - igen - a profit növelése.

Néhány példa azokra a vállalatokra, amelyek társadalmi marketinget alkalmaztak, segíthet kikristályosítani azt a gondolatot, hogy valóban több világ legjobbja lehet.

Tanuljon a példából

  • A The Body Shop egy brit kozmetikai, bőrápolási és parfümgyártó vállalat, amely az emberi és állampolgári jogokat, valamint az állat- és környezetvédelmi kérdéseket képviseli.
  • Az AVON , egy másik szépség- és kozmetikai cég dollármilliókat gyűjtött össze a Nemzeti Mellrák Alapítvány számára a rózsaszín szalagok értékesítésével, amelyek az ügy szinonimájává váltak.
  • A Coca-Cola nagyobb pontot fogalmazott meg a kulturális harmóniával kapcsolatban, amikor közzétett egy hirdetést, amely különböző etnikumokból álló embereket ábrázolt az "Amerika gyönyörű" énekelésével.
  • A Kia olyan hírekbe került, amikor meggyőzte Melissa McCarthyt arról, hogy játsszon egy környezetvédőt, aki pokolian hajlandó megmenteni egy fát, egy bálnát és egy orrszarvút - mindez elősegíti egy új hibrid crossover népszerűsítését.
  • A Budweiser arra hívta fel az embereket beszélgetésre 2017-ben, hogy egyperces Super Bowl-hirdetéssel mesélték el a vállalat német társalapítójának, Adolphus Buschnak a történetét.

A Budweiser esetében a marketing vezetői ragaszkodtak ahhoz, hogy a hirdetés csak a bevándorlók „üldözéséről, erőfeszítéséről, szenvedélyéről, lendületéről, kemény munkájáról, ambíciójáról” akart volna pontot adni, és nem különösebb politikai befolyásról - vagy politikus. A nézők nem voltak annyira biztosak.

Élvezheti, hogy ügyfelei is tippelnek. De ne feledje a társadalmi marketing egyik kimondatlan tétele: az őszinteség. Más szavakkal, létfontosságú egy olyan társadalmi ügy kiválasztása, amelyért szenvedélyesen szenved - legalább fele annyi, mint a kisvállalkozása.