Hogyan tisztítsuk meg a laptop ventilátort sűrített levegő nélkül

Minden számítógép, akár asztali, akár laptop, tartalmaz hűtőrendszert a processzorokhoz és a belső alkatrészekhez. A számítógépes processzorok másodpercenként több millió számítást végeznek, amelyek mindegyikéhez elektromos töltés szükséges. Egy idő után a processzor túlmelegszik, ha nincs megfelelően lehűtve. A gyártók gyakran beépítenek egy sor hűtőbordát és egy hűtőventilátort, hogy hőt vonjanak a processzorból.

Ha azonban a ventilátor eltömődik a portól, előfordulhat, hogy a processzor nem hűl le megfelelően, és hibásan működik. A korlátozott erőforrásokkal és szűkös határidőkkel rendelkező kisvállalkozások számára a laptopok hibás működése katasztrofális lehet. A ventilátor tisztításának egyszerű módja a laptopban, ha eltávolítja a fedelet, lefújja a laza port, és egy puha ruhával megtörli a ventilátor lapátjait.

A sűrített levegő előnyei és hátrányai

A sűrített levegős kannában lévő levegő pormentes, így ideális a por tisztításához egy billentyűzetről vagy egy laptop belsejéből, beleértve annak ventilátorát is. Ezek a dobozok általában olcsók és a legtöbb számítógépet árusító üzletben, sőt bizonyos esetekben akár a gyógyszertárakban vagy a dollárüzletekben is kaphatók.

Másrészt egy doboz sűrített levegő nem éppen környezetbarát. Minden konzervdoboz fémből és műanyagból van összeolvasztva, és nem mindig könnyű újrahasznosítani. Ráadásul a sűrített levegő nem mindig áll rendelkezésre, amikor szüksége van rá. Nem bölcs dolog hagyni, hogy a számítógép túlmelegedjen egy piszkos ventilátor miatt, csak azért, mert nincs hozzáférése egy kannához. Ha óvatos, sűrített levegő nélkül is megtisztíthatja a laptopot.

Portalanító számítógép sűrített levegő nélkül

 1. Húzza ki a laptop csatlakozóját

 2. Húzza ki a laptopot bármilyen áramforrásból, és fejjel lefelé helyezze, lehetőleg antisztatikus szőnyegre.

 3. Távolítsa el az alsó panelt

 4. Távolítsa el a laptop alsó paneljét. Különböző gyártók különböző típusú laptop burkolatokat gyártanak, de a legtöbb csavart alkalmaz, amelyeket egy kis Philips fejű csavarhúzóval lehet eltávolítani. Ha a csavarok különösen kicsiek, akkor egy csipesz, elektronikai csipesz vagy tű-orrfogó hasznos a csavarok házból történő eltávolításához. Helyezze a csavarokat kis pohárba vagy edénybe, és ha különböző hosszúságúak vagy méretűek, jegyezze fel az egyes csavarok helyét. A hűtőventilátornak jól láthatónak kell lennie, ha a laptop belseje ki van téve.

 5. Tartsa a ventilátort a helyén

 6. Tartsa az ujjával a ventilátort a helyén, hogy ne forogjon. Soha ne távolítsa el a ventilátort, mert az alkatrészek eltávolítása a hardver fejlett ismerete nélkül károsíthatja a processzort vagy annak hőelvezetőit.

 7. Tisztítsa meg a ventilátort ruhával

 8. Tisztítsa meg a ventilátor arcát a ruhával, óvatosan dörzsölje le a port és a szennyeződéseket a közepétől. Amint a ruha piszkos lesz, tisztítsa meg, vagy a tisztítás folytatásához használja a ruha egy másik részét. Ha a ventilátor belsejébe porcsomó hull, az meghiúsíthatja a tisztítás célját.

 9. Tisztítsa meg a szellőzőnyílásokat

 10. Törölje le a ruhadarabbal a laptop belsejében lévő szellőzőnyílásokat, valamint minden olyan szabad területet, ahol por gyűlt össze.

 11. Finoman fújja be a ventilátort

 12. Óvatosan fújja be a ventilátort, hogy eltávolítsa a ventilátorba hullott port. Ismételje meg a folyamatot, amíg a ventilátor tiszta nem lesz. Ha elkészült, helyezze vissza a laptop alsó fedelét.

 13. Amire szüksége lesz

  • Statikus-mentes szőnyeg

  • Szöszmentes ruha

  Figyelem

  Soha ne távolítsa el a hardvert a számítógépről, kivéve, ha ismeri a számítógép működő alkatrészeit. Soha ne használjon porszívót a por eltávolítására; a gép statikus kisülést okozhat, amely károsíthatja az érzékeny hardvert, még akkor is, ha a laptop nincs áramforráshoz csatlakoztatva.