Különbség a LAN és WAN között a vezeték nélküli útválasztókban

Ha megnézi a vezeték nélküli útválasztót, láthatja a LAN és WAN rövidítéseket, amelyek gyakran az eszköz egyes portjai mellett találhatók. A LAN a helyi hálózatot, a WAN pedig a nagy kiterjedésű hálózatot jelenti.

Tipp

Az otthoni hálózaton lévő eszközök, például számítógépek vagy nyomtatók csatlakoztatásához használja a vezeték nélküli útválasztó LAN-portjait. Csatlakoztassa a WAN portot a modemhez vagy egy másik eszközhöz, amely a nyilvános internethez csatlakozik.

WAN Vs LAN

A számítógépes hálózat egyszerűen minden olyan számítógépet és más eszközt jelent, mint például okostelefonok, okostévék, videojáték-rendszerek és routerek, amelyek képesek oda-vissza kommunikálni egymással. Különböző protokollok vagy szabályrendszerek léteznek, amelyek lehetővé teszik a számítógépek megértését és adatok továbbítását.

A LAN, vagy a helyi hálózat, egy kicsi hálózat, gyakran egy otthoni vagy üzleti vállalkozáson belül, esetleg egy nagyobb környezetben, például egy vállalati irodaparkban vagy egy egyetemi campusban. A LAN-on lévő eszközök gyakran használják a LAN infrastruktúráját, hogy csatlakozzanak a nyilvános internethez, de gyakran gyorsabban kommunikálhatnak egymással a LAN-on keresztül. Például általában nem szükséges fájlt küldeni a nyilvános internetre ahhoz, hogy ugyanazon a LAN-on lévő nyomtatóhoz jusson. A LAN használhat vezeték nélküli kommunikációt, vezetékes kapcsolatokat vagy mindkettőt.

A széles körű hálózat általában több földrajzi területet is átjár. Az internet a legszembetűnőbb példa a WAN-hálózattípusra, bár léteznek más nagy kiterjedésű hálózatok tudományos célokra, katonai és kormányzati munkára, valamint néhány nagyvállalat távoli irodáinak és adatközpontjainak összekapcsolására.

Router WAN és LAN portok

Míg a modern útválasztókat számítógépek és egyéb eszközök vezeték nélküli összekapcsolására tervezték, gyakran vannak rajta fizikai portok is, ahová a számítógépek közvetlenül csatlakozhatnak, gyakran Ethernet kábelek segítségével. Ezek a vezetékes kapcsolatok gyorsabbak lehetnek, mivel nem hajlamosak az interferenciára.

Az útválasztóknak csatlakozniuk kell a nyilvános internethez is, ha segítenek forgalmat küldeni a számítógép és a külvilág között. Általában Ethernet kábellel csatlakoznak az internetszolgáltatótól kapott modemhez. Bizonyos esetekben az útválasztó modem is lehet, ebben az esetben inkább kábelvezetékhez vagy telefoncsatlakozóhoz csatlakozhat.

Akárhogy is, a hálózaton lévő számítógépek csatlakoztatásához használt portokat általában LAN címkével látják el, mivel az otthoni vagy üzleti hálózaton lévő eszközökre vonatkoznak. A routert a külvilággal összekötő port általában WAN feliratú, mivel szélesebb hálózathoz, szinte mindig az internethez csatlakozik.