A munka jellege és a munka szintje

A személy munkájának vagy teljesítményének szintje gyakran közvetlenül kapcsolódik a munkavállalóhoz rendelt munka jellegéhez vagy típusához. A teljesítmény javulhat a munkavállalók munkához való jobb illesztésével. Például egy olyan feladat, amely megköveteli a feladatok önálló végrehajtását, pazarolja a vállalkozó szellemű dolgozót, míg a kreatív csapatnak hiányozhat inspirációja egy olyan alkalmazott miatt, aki csak az alsó sorra koncentrál.

Próbáljon a legjobb és legfényesebb munkatársaival összehangolni azokat a munkákat, amelyek a legjobban igénylik az Ön vállalkozását. A munkatípusnak a munkavállaló személyiségével és munkamoráljával való szoros megfeleltetése segít abban, hogy a munkavállaló kihívásokkal küzdjön, miközben hosszú távú jutalmakat nyújt vállalkozása számára.

Tipp

A munkavállaló munkájának jellegét a munkavállalóhoz rendelt munka típusa határozhatja meg legjobban, míg a teljesítmény szintje az elvégzett munka minőségére utal. A két fogalom összekapcsolódik, mivel a teljesítmény szintjét a munka jellege alapján értékelik.

A munka jellege

A munkavállaló munkájának jellegét legjobban az általa végzett munka típusaként lehet meghatározni. Ez vonatkozhat a munka részeként elvégzett napi alapvető feladatokra, és utalhat más, nem rutinszerű feladatokra is, amelyekre szükség lehet. E feladatok jellemzői együttesen tartalmazzák a munkavállaló munkájának jellegét. E munka jellege összefoglalható a munkavállalói címben.

Például humánerőforrás-menedzser az, aki egy humánerőforrás-osztályt irányít, és elvégzi az ilyen pozícióhoz szükséges összes feladatot.

Teljesítményszint

A munkavállaló munkájának szintje a teljesítményének minőségére utal, összehasonlítva másokkal, akik hasonló jellegű munkát végeznek. A munka szintje összefügg a munkavállaló munkájának jellegével, mert jelzi, hogy a munkavállaló mennyire teljesíti a munkához szükséges feladatokat. Az alkalmazott munkájának szintjét objektíven osztályozhatja, vagy a vezetői szubjektívebben érzékelhetik.

A munka összetettsége

Az alkalmazottak által végzett munka bonyolultsága és a munka jellege szintén közvetlenül összefügg. A szervezetek mind különböző módon vannak felépítve, de szinte minden szervezetben a bonyolultabb munkát az élelmiszerlánc felső végén lévő személyek végzik. Ezek a vezetők és vezetők felelősek a szervezet működtetéséért. E szerepek jellege és munkájuk jellemzően összetettebb, mint a belépő szintű pozícióban lévőké.

A mű előadása

A munkavállaló munkája ugyanúgy értékelhető, függetlenül az elvégzett munka jellegétől. Az alkalmazott értékelése a vállalaton belüli pozíciójához viszonyítva történik. Bár nem feltétlenül osztályozza a belépő szintű alkalmazottat ugyanúgy, mint a vezetőt, a konkrét feladatok tekintetében a legtöbb vállalat rendelkezik valamilyen kialakított rubrikával, amely alapján osztályozza az alkalmazottak teljesítményét.

Az alkalmazottakról azt mondhatjuk, hogy kielégítő munkát végeznek, kiváló munkát végeznek, vagy akár alacsonyabb szintű munkát is végeznek, ha a munka nem felel meg a vállalat elvárt színvonalának. Ez a munkavállaló munkájának szintjének mérésére szolgáló eszköz, szemben annak jellegével.