Mitől hirtelen kikapcsol a számítógép?

A hirtelen leállított számítógép általában áramellátási probléma jele, és rendkívül frusztráló lehet. Ez elveszítheti bármit, amin dolgozik, de a számítógép károsodásának jele is lehet. Általában, ha a számítógép önmagában kikapcsol, az áramellátás, a rosszindulatú programok, a túlmelegedés vagy az illesztőprogram miatt jelentkezik.

Tipp

Általában, ha a számítógép önmagában kikapcsol, az áramellátás, a rosszindulatú programok, a túlmelegedés vagy az illesztőprogram miatt jelentkezik.

A tápegység

A számítógép háza mögött, ahol a tápkábel valóban csatlakozik hozzá, a tápegység található, amely egy kis doboz, ventilátorral. Ha a tápegység meghibásodik, a számítógép kikapcsol. Míg maga is kicserélheti az áramellátást, ne próbálja kinyitni. Annak ellenére, hogy ki van húzva vagy nem működik, mégis halálos terhelést vonhat maga után.

Túlmelegedés

A számítógépek hűtőbordákkal és ventilátorokkal vannak ellátva, hogy a központi processzort (CPU) hűvös állapotban tartsák, de ha a CPU túlmelegszik, a számítógép leáll, hogy ne sérüljön tovább. A CPU és a hűtőbordája közé termikus paszta hozzáadása megakadályozhatja a túlmelegedést, valamint a működő hűtőrendszerek, például a ventilátorok vagy a vízhűtés. A por és az állati szőr beszívódhat a számítógépházba, és eltömítheti a levegő áramlását is, ami a CPU túlmelegedését okozhatja. Tartsa tisztán a számítógép belsejét sűrített levegővel, hogy kifújja az idegen tárgyakat.

Rosszindulatú

A vírusok, a trójai falovak és a férgek pontosan azt csinálják, amire be vannak programozva, és néhányat a számítógép leállítására hoznak létre, ahogyan ez a Sasser féreg esetében történt, amely a fertőzött számítógép leállítási sorrendjét minden egyes indításkor megkezdi. Súlyos rosszindulatú programok okozhatják a számítógép leállását a CPU túlterhelésével. A leállítási folyamat elindítását okozó rosszindulatú programok megkövetelhetik a szakember tisztítását, mivel a hagyományos víruskeresést a számítógép leállítja.

Hibák

Szoftverhibák és hardverillesztő-problémák szintén felelősek a számítógépek leállításáért. A hiba típusától függően előfordulhat, hogy a számítógépnek vissza kell állítania a helyreállítást, vagy frissítenie kell egy hardver illesztőprogramot. A számítógép csökkentett módban történő elindítása lehetővé teszi annak megállapítását, hogy ennek oka van-e, mivel a csökkentett mód csak az alapvető hardver és szoftver indításakor fut. Ha a számítógép csökkentett módban működik, valószínűleg egy szoftveralkalmazás vagy illesztőprogram a bűnös.

Az is előfordulhat, hogy meghibásodik egy hardverkomponens, például a memória (RAM), az alaplap vagy a videokártya.