Az Operations Manager szerepe

Szinte minden vállalkozás üzemeltetési vezetői kulcsfontosságú személyek a felső szintű vezetésben, akik biztosítják, hogy a vállalat a lehető legjobb teljesítményt nyújtja. Figyelemmel kísérik a vállalat több területét, biztosítva a termelékenységet és a hatékonyságot, miközben törekednek a költségek csökkentésére. Több osztályon belül irányítják a többi kulcsfontosságú vezetőt, és az emberek csoportjait irányítják egyéni feladataik elvégzésére a vállalat egészére kiterjedő célok elérése érdekében.

Nagyképű perspektíva

Mivel ők felelősek a vállalat működésének általános jólétéért, az ilyen típusú vezetők általában nagyképűek. Képesek meghatározni a vállalaton belüli igényeket és összekapcsolni a csoportokat, hogy együtt dolgozhassanak a felmerülő problémák megoldásában. Kritikus gondolkodóknak kell lenniük, akik elemezni tudják a helyzeteket és a vállalat érdekeihez igazodó döntéseket hozhatnak, nem pedig egyetlen osztály részéről. Ez azt jelentheti, hogy nekik is meg kell oldaniuk a konfliktusokat, amikor az alkalmazottak között felmerülnek, és házirendeket és irányelveket kell meghatározniuk a feladatok elvégzéséhez.

A készségek és képességek tekintetében a műveleti vezetőknek a kemény és a lágy készségek egészséges keverékére van szükségük. Iparágtól függően a menedzsereknek mechanikai alkalmasságra és a gyártóberendezések ismeretére lehet szükségük, de minden bizonnyal számítógépeket és számos kapcsolódó szoftverprogramot fognak használni, beleértve az ügyfélkezelési eszközöket, valamint a költségvetési és számviteli szoftvereket. A hallás, a motiváció és a kommunikációs készségek felhasználásával képesnek kell lenniük az emberek hatékony irányítására is.

A pénzügyi információk és a költségvetések felügyelete

Az üzemeltetési vezető munkájának nagy része a költségvetés létrehozásának és kezelésének felügyelete a vállalat minden területén. Az erős vezetők rendszeresen figyelemmel kísérik a kiadásokat, és szükség esetén csökkentik az osztályok kiadásait, hogy a vállalat költségvetését fenntartsa. Költség-haszon elemzésben is részt vesznek, hogy igyekezzenek a lehető legjobb árat elérni az anyagok számára, és felügyelik a gyártási módszereket, hogy a kibocsátás a csúcshatékonysági szint legyen.

Az ellátási lánc és a készlet felügyelete

A felügyelet másik területe az ellátási lánc eljárásainak kezelése és a készlet nyomon követése. A gyártási csoportok hatékony működése érdekében állandó anyagellátással kell rendelkezniük. Hasonlóképpen, miután a munkájukat befejezték, a késztermékeket is megfelelő módon kell leltározni, majd el kell küldeni az ajtón és felfelé az ellátási láncban a kiskereskedőknek vagy a közvetlen vásárlóknak. Míg minden részleg elfoglaltan végzi meghatározott munkáját, az üzemeltetési vezetők a teljes folyamatra figyelnek, és szükség szerint beavatkozhatnak és elvégezhetik a kiigazításokat.

Munkafolyamat és személyzet

Az üzemeltetési vezetők jól kezelik a szervezet személyzeti igényeit is. A HR-mel közösen dolgoznak új alkalmazottak felvételében és képzésében, valamint fegyelmi kérdések kezelésében. Mivel tisztában vannak az egyes részlegek igényeivel, a művelet hatékonyságának javítása érdekében beállíthatják a munkafolyamatot és átrendezhetik a feladatokat.

Működési vezetők a különböző iparágakban

Míg az üzemeltetési vezetők mindannyian sokféle készséget használnak munkájuk elvégzéséhez, egyesek, különösen a nagyvállalatoknál, specializálódhatnak egy területre, és egy adott részlegen belül összpontosíthatnak. Például valaki, akinek erős humánerőforrás-háttere van, HR-menedzserré válhat, aki az egész részleget felügyeli. Egyes konkrét feladataik a következők lehetnek:

  • Hozzon létre és kezelje az osztály költségvetését
  • Határozza meg a vállalati irányelveket és valósítson meg képzést
  • Figyelemmel kíséri a belső HR-rendszereket, és biztosítja a megfelelőséget
  • Felügyeli a felvételi célokat és a munkaköri leírást
  • Tartsa szem előtt a foglalkoztatási trendeket, a jogi kérdéseket és a bevált gyakorlatokat
  • Vásároljon szoftvert vagy más eszközt az osztály hatékonyságának javítása érdekében

Irányítás egy kis műveletben

Ha egy vállalkozás különösen kicsi, vagy szolgáltatás nyújtása helyett termék gyártása, akkor ennek a szerepnek a terminológiája kissé eltérhet. Az irodavezető általában nagyon hasonló minőségben fog működni, felügyelve az üzleti tevékenység általános működését, ideértve a pénzügyeket, a személyzetet, a politikákat, a marketinget és a célok kitűzését. Akár a vállalat nagy, akár kicsi, a pozíció továbbra is elengedhetetlen a vállalat általános sikeréhez.