Hogyan lehet megtalálni a nyomtató IP-címét a parancssoron keresztül

Ha vezetékes vagy vezeték nélküli üzleti vagy otthoni hálózaton keresztül használ nyomtatót, a számítógép internetprotokoll címen kommunikál vele. Ha problémája van a nyomtatóval, előfordulhat, hogy meg kell találnia a nyomtató IP-címét, hogy megtalálja a nyomtatót a hálózaton, ellenőrizze, hogy továbbra is csatlakozik-e, és elhárítja a programokat. Ezeket az információkat a Windows vagy Mac számítógépek parancssorán keresztül érheti el.

A hálózati nyomtatók és az IP megértése

Az internetes protokoll lényegében egy olyan nyelv, amelyet a számítógépek az interneten és más hálózatokon, köztük a modern otthoni és irodai hálózatokon keresztül kommunikálnak. Minden számítógéphez, okostelefonhoz, nyomtatóhoz vagy más eszközhöz numerikus címet rendel, például 192.168.0.1. A számítógépek hivatkozhatnak egymásra az ember által olvasható domainnevek használatával, amelyeket általában használnak a weboldalakhoz, például a www.example.com, de ezeket végül IP-címekké alakítják.

Ha számítógépe a webes protokollt, az úgynevezett hiperszöveg-átviteli protokollt vagy HTTP-t használja a nyomtatóval való kommunikációhoz, előfordulhat, hogy van egy helyi neve a nyomtatónak, de végül a nyomtató feladatai és egyéb üzenetek kézbesítéséhez egy HTTP nyomtató IP-címévé válik. a nyomtatóhoz.

Amikor azt teszteli, hogy hozzáférhet-e egy adott erőforráshoz, például a nyomtatóhoz a hálózaton, ellenőrizheti, hogy valóban rendelkezik-e IP-címmel, és hogy ez a cím elérhető-e a számítógépéről. Ez segíthet annak eldöntésében, hogy hálózati csatlakozási problémával vagy a számítógépével vagy a másik eszközzel kapcsolatos problémával foglalkozik-e.

Keresse meg a nyomtatót a hálózaton

A legtöbb modern számítógépen a netstat nevű eszköz segítségével felsorolhatja a hálózaton lévő eszközöket.

Windows rendszeren írja be a "cmd" parancsot a Start menü vagy a tálca keresőmezőjébe, majd kattintson az ikonra a Windows parancssorának betöltéséhez. Írja be a "netstat" parancsot az aktív kapcsolatok felsorolásához, amelyek tartalmazhatják a nyomtatót is. Ha beírja a "netstat -r" szót, akkor felsorolja az adatok útválasztásának módját a hálózaton belül. Keresse meg a nyomtató IP-címét, ha tudja, vagy a nyomtató portját használó eszközöket, ha tudja.

Mac, Linux vagy más Unix rendszereken a netstat parancs általában ugyanúgy működik, és a parancssori héjból is használható, bár a parancssori argumentumok kissé eltérhetnek. Ellenőrizze a rendszer kézikönyvét, hogy hogyan működik a netstat verziója.

Használja a Windows PowerShell alkalmazást

A Windows PowerShell egy hatékony parancssori eszköz az egyszerű programozáshoz, valamint a számítógépével kapcsolatos információk eléréséhez és beállításához. A PowerShell segítségével nyomtatót találhat a hálózaton a Get-Printer parancs futtatásával.

A „Get-Printer -full” futtatásával annyi információt kaphat, amely a számítógéphez csatlakoztatott összes nyomtatóról rendelkezésre áll.

Pingelje meg a nyomtatót

Ha ismeri vagy meghatározza az IP-címet, a "ping" paranccsal tesztelheti, hogy a számítógép képes-e csatlakozni hozzá. Írja be a "ping" parancsot a parancssorba, majd írja be a nyomtató IP-címét. A számítógép üzeneteket küld a nyomtatónak, amelyben választ kér, és jelzi, hogy megkapta-e ezeket a válaszokat.

A pingnek a legtöbb Windows, Mac, Linux és más Unix rendszeren kell működnie. Ne feledje, hogy ha nem hall választ a nyomtatóról, előfordulhat, hogy a nyomtató egyáltalán nem érhető el, vagy a pingüzeneteket a számítógép vagy a hálózat tűzfalbeállításai blokkolják. Forduljon informatikai osztályához, ha van ilyen, hogy a pingnek működnie kell-e a hálózaton belül.

Ne feledje, hogy bár megtalálhatók online ping-segédprogramok az interneten keresztül történő használatra, ezek nem fognak tudni hozzáférni a belső hálózathoz, és valószínűleg nem segítenek tesztelni, hogy működik-e a nyomtató.