A különbségek a terhelés és a hitel között a könyvelésben

A terhelések és a jóváírások az üzleti számláján lévő bejövő és kimenő pénz megfigyelésére szolgálnak. Egy egyszerű rendszerben a terhelés a számláról kimenő pénz, míg a hitel a bejövő pénz. A legtöbb vállalkozás azonban kettős könyvelési rendszert használ a könyveléshez. Ez némi zavart okozhat a tapasztalatlan üzleti tulajdonosok számára, akik ugyanazokat a pénzeszközöket használják hitelként az egyik területen, de a másik oldalon terhelést.

Tipp

A terhelések a számláról kifutó pénz; növelik az osztalékok, ráfordítások, eszközök és veszteségek egyenlegét. A kreditek a számlára kerülő pénzek; növelik a nyereség, a bevétel, a bevétel, a kötelezettség és a saját tőke egyenlegét.

Kettős könyvelés

Ha megvizsgálja üzleti pénzügyeit, minden tranzakciónak két oldala van. Ez azt jelenti, hogy a bérleti díj egy számla, amelynek egyenlege van, az üzleti ellenőrzés pedig egy másik számla, amely az esedékes egyenleget kifizeti. Tehát ugyanaz a pénz folyik, de két tételt jelent. A kettős bejegyzésű rendszer létrehoz egy számlatáblát. Ide tartoznak az olyan elemek, mint a bérleti díj, az eladó, a közüzemi szolgáltatások, a bérszámfejtés és a kölcsönök.

Tartozások és jóváírások

Mivel ezt a kettőt egyszerre használják, fontos megérteni, hová tartanak a főkönyvben. Ne feledje, hogy az üzleti könyvelési szoftverek többsége a számlákat folyamatosan a háttérben folytatja, és általában a főkönyvet nézi. A terhelések növelik az osztalékok, ráfordítások, eszközök és veszteségek egyenlegét. Rögzítse a terheléseket a főkönyvi oszlop bal oldalán. A kreditek növelik a nyereség, a bevétel, a bevételek, a kötelezettségek és a saját tőke egyenlegét. A krediteket a jobb oldalon rögzítik.

Tartozások és jóváírások működés közben

A terhelések és hitelek felhasználásakor gondoljon arra, hogy a tranzakció valójában mi a helyzet. Első pillantásra ellentmondásosnak tűnik, ha a terhelés növeli az eszköz egyenlegét és a hitel csökken. Az eszközök kiszámítása azonban az alábbi egyenlet használatával történik:

Eszközök = kötelezettségek + saját tőke

Ezért az eszközöket mind a kötelezettségek, mind a saját tőke felhasználásával kell kiszámítani. Ez azt jelenti, hogy bármi is hozzáadódik a kötelezettségekhez, az egy terhelés, és a bal oszlopban szerepel.

Itt egy példa

Tekintsük ezt a példát. Nagykereskedőtől vásárol kellékeket hitelre, összesen 500 dollárért. Megterhelné az ellátási költségeket, és jóváírná a tartozásokat. A kettős bejegyzés rendszerének használatával a vállalkozás tulajdonosa valóban megérti vállalatának pénzügyi helyzetét. Tudja, hogy van egy meghatározott összege tényleges készpénzzel, a követelés és a tartozás pontos összegével, amelyet teljesítenie kell.

Tipp

Ha megfelelő módon létrehozza a számlatábláját a számviteli szoftverben, és szorgalmasan megjegyzi, melyik számlához tartozik a terhelés vagy jóváírás, akkor a program lehetővé teszi a terhelések és jóváírások megfelelő alkalmazását.