Hatékony meggyőző kommunikáció

A meggyőzés képessége döntő fontosságú az üzleti világban. Mindennap szüksége van rá, hogy meggyőzze az alkalmazottakat a vállalati célok eléréséért, vagy rávegye a kollégákat vagy az ügyfeleket, hogy vegyék fontolóra ötleteit és javaslatait. Ha el tudja sajátítani a meggyőző kommunikáció művészetét, elnyerheti mások támogatását, egyesítheti csapatát és ösztönözheti őket az együttműködésre.

Ismerje meg közönségét

Az üzenet elkészítésének módja attól függ, hogy emlékeztetőt küld a személyzetnek, vagy prezentációt tart az egész vállalatnak. A hatékony meggyőző kommunikáció foglalkozik a hallgatóság igényeivel, értékeivel és vágyaival. A közönség jobban reagál a meggyőző kommunikációra, ha úgy érzi, hogy a beszélő személy valamilyen módon hasonlít hozzájuk, legyen az életkor, foglalkozás vagy társadalmi-gazdasági helyzet. Ha foglalkozik azzal, ami fontos a közönség számára, akkor úgy látja, mint egy hasonló ember. Ezért fogékonyabbnak kell lenniük az üzenetedre is.

Felhívja a közönség figyelmét

Mielőtt rábeszélné a közönséget, először meg kell ragadnia a figyelmét és be kell mutatnia, miért érdemes idejük meghallgatni ötletüket vagy javaslatukat. Kezdjen egy anekdotával, amely szemlélteti a próbát, vagy egy meglepő ténnyel, amely elmondja nekik, hogy miért fontos a mondanivalója. Például, ha megpróbálja rávenni a vállalat vezetését a dohányzás tilalmára, akkor kezdje el egy statisztikával arról, hogy a dohányosok hány betegnapot vesznek igénybe a nem dohányzókhoz képest.

Megalapozza a hitelességet

A közönség meggyőzéséhez be kell mutatnia hitelességét és tekintélyét. Az emberek fogékonyabbak valakire, akit tekintélynek tekintenek, függetlenül attól, hogy az illetőnek van-e közvetlen felhatalmazása felettük, például főnöknek, vagy ha az illető a szakma vagy szakma tekintélye. Meg kell próbálnia meggyőzni másokat valamiről, amelyet bebizonyíthat, vagy közvetlen tapasztalattal rendelkezik, vagy tapasztalatot szerezhet belőle. Mentse állításait statisztikákkal vagy példákkal.

Szabja az üzenetet a médiumhoz

Ami írásban meggyőzi, nem feltétlenül győzi meg, ha szóban eljuttatja. Például számokat és statisztikákat is felvehet egy írásos dokumentumba, mert az olvasók időt szakíthatnak az adatok értelmezésére. De ha beszéd közben ugyanazokkal a figurákkal bombázza a hallgatókat, összezavarhatja őket és elveszítheti figyelmüket. A személyes kapcsolatok gyakran hatékonyabbak mások meggyőzésében, mert személyes kapcsolatot teremthet a közönségével, és szemkontaktust, gesztusokat és egyéb nonverbális jeleket használhat a figyelem fenntartására.

Előnyök közvetítése

Könnyebb meggyőzni a közönséget, amikor megmutathatja nekik, hogy a javaslata milyen előnyökkel jár. Ha arra kéri munkatársait, hogy egy túlterhelt szezonban túlórázzanak, írja le, hogy a keletkezett többletpénz hogyan finanszírozza az alkalmazottak további juttatásait vagy a munkahely fizikai javítását. Ha azt szeretné meggyőzni a vezetőjét, hogy engedje meg részmunkaidőben otthon dolgozni, említsen meg olyan tanulmányokat, amelyek bemutatják, hogy az alkalmazottak produktívabbak, ha távmunkára engedik őket. Ha ötletet ad az ügyfeleknek, magyarázza el, hogyan javíthatja ötletének felhasználásával a vállalat imázsát és vonzza az ügyfeleket.

Használja a testbeszédet

A verbális kommunikációval a viselkedése befolyásolja a meggyőzés képességét, mint a szava. Ha keresztbe teszi a karját, közönsége ellenségesnek vagy dühösnek érzékelheti. Ha izgulsz, gyengének vagy bizonytalannak láthatnak. Ha ritkán lép kapcsolatba a szemével, azt gondolhatják, hogy titkol valamit. Ha üzenetét el szeretné adni a közönségnek, lépjen kapcsolatba velük a szemkontaktus fenntartásával. A projekt tekintélye és önbizalma egyenesen felállva. Mutassa meg őszinteségét és nyitottságát azáltal, hogy ellazítja a karjait, és az oldalain tartja - hacsak nem gesztusra használja őket - ahelyett, hogy keresztbe tenné maga mögött vagy előtt.