Hogyan keres pénzt a Craigslist?

A Craigslist sok felhasználója kíváncsi arra, hogy az oldal hogyan hoz bevételt. A felszínen úgy tűnik, hogy a Craigslist nem számít fel díjat semmiért, és ez a nézet szinte helyes. A webhely csak néhány apróhirdetett részért számít fel díjat, míg a legtöbb szakaszban a közzététel ingyenes. Számos pénzügyi elemző arra késztette a Craigslistet, hogy növelje a bevételeket olyan dolgok hozzáadásával, mint például a szalaghirdetések, de a webhely eddig ellenállt minden olyan kísérletnek, amely önmagát reklámozta.

Jövedelemfolyamok

A Craigslist csak néhány bevételi forrással keres pénzt. 25 dolláros díjat számít fel az álláshirdetések közzétételére hat amerikai nagyvárosban. 75 dollárt számít fel a San Francisco-i körzetben található állásajánlatokért. Végül a cég 10 dolláros díjat számít fel egy New York-i bérleti díj felsorolásáért. Az ezekből a díjakból származó bevételek csak a Craigslist működési költségeit fedezik. A társaság megalakulása óta nem termelt nyereséget. Ez szándékos - a Craigslist elnöke, Jim Buckmaster kijelentette, hogy a kiváló felhasználói élmény megteremtése a vállalat számára fontosabb, mint a pénz.

Potenciális jövedelemáramlás

A Craigslist más bevételi forrásokat is fontolgat, mint például a szalaghirdetések vagy a Google szöveges hirdetései. A vállalat azonban még mindig habozik ezt megtenni, mert attól tart, hogy a reklámok elveszítik az oldal minőségét. A Craigslist elnöke, Jim Buckmaster megjegyzi, hogy az oldal évekig tanácskozott az álláshirdetések díjának felszámításáról; így a transzparens reklámra való áttérés időbe telhet.

Zavar az üzleti modell felett

Néhány Wall Street-i elemző, például az UBS, összezavarodott a Craigslist üzleti modelljétől. A Buckmaster kijelentette, hogy a nyereség megszerzése nem a vállalat központi célja. Az álláshirdetésekből származó bevételek fedezik a működési költségeket, de a szervezetnek története során még nem kell profitot termelnie.

A vállalat ezzel nem lát problémát, mert szinte kizárólag a weboldal karbantartására és fejlesztésére koncentrálnak. Nincs is szüksége több bevételre, mivel nem tervezi további alkalmazottak felvételét. A Craigslist csak két tucat munkással dolgozik.

Hatás az újságok apróhirdetéseire

A Craigslist 1990-es évek eleji megalakulása óta az újságos apróhirdetésekből származó bevételek jelentősen csökkentek. Az Amerikai Újságszövetség tanulmánya szerint 2000 és 2010 között a bevételek 19,6 milliárdról 6 milliárdra csökkentek. Ez 70 százalékos csökkenést jelent, és úgy tűnik, hogy a trend nem lassul. Bár számos tényező járult hozzá ehhez a csökkenéshez, az egyesület úgy véli, hogy a Craigslisthez hasonló oldalak nagy szerepet játszottak az újságok bevételeinek csökkentésében. Ennek van értelme, ha figyelembe vesszük, hogy a fogyasztóknak semmibe sem kerül, ha a Craigslistbe teszünk közzé, miközben az újsághirdetések nagyon költségesek lehetnek.