A nagykereskedők, a forgalmazók és a kiskereskedők közötti különbségek

A kedvenc üzleteiből vásárolt termékek gyakran különböző forrásokból származnak. Egy termék piacra jutása nagyrészt hatékony marketing csatornát igényel a tartós cikkeket és más termékeket gyártó vállalatok számára. Az ellátási lánc jellemzően különböző közvetítőkkel rendelkezik a gyártó és a fogyasztó között. Az ellátási láncban a leggyakoribbak a forgalmazók, a nagykereskedők és a kiskereskedők. A köztük lévő különbség több tényezőt is magában foglal, de egyszerűen leírható, mint egy kéznél lévő termék számának különbsége.

Tipp

Bármely termék beszerzése a gyártástól a vásárlásig magában foglalja az ellátási láncot. A forgalmazó a gyártás közvetlen kapcsolattartója bizonyos termékek leendő vásárlóinak. A nagykereskedők nagy mennyiségű terméket vásárolnak közvetlenül a forgalmazóktól. A kiskereskedő kis mennyiségű terméket vásárol a forgalmazótól vagy a nagykereskedőtől.

A forgalmazók a gyártókkal dolgoznak

A forgalmazók gyakran üzleti kapcsolatban állnak az általuk képviselt gyártókkal. Sok forgalmazó kizárólagos vételi megállapodásokat tart fenn, amelyek korlátozzák a résztvevők számát, vagy lehetővé teszik a forgalmazók számára, hogy egy bizonyos területet lefedjenek. A forgalmazó a gyártás közvetlen kapcsolattartója bizonyos termékek leendő vásárlói számára. A forgalmazók azonban ritkán értékesítik a gyártó termékeit közvetlenül a fogyasztóknak. Az egyes termékek nagyon nagy mennyisége miatt, amelyeket kéznél tartanak, vagy amelyeket a gyártóktól meg tudnak szerezni, a forgalmazók általában olyan nagykereskedelmi képviselőkkel dolgoznak együtt, amelyek nagy mennyiségben vásárolnak egy terméket. Néha azonban a forgalmazók közvetlenül a kiskereskedőkkel dolgoznak.

A nagykereskedők a forgalmazóktól vásárolnak

A nagykereskedők nagy mennyiségű terméket vásárolnak közvetlenül a forgalmazóktól. A nagy volumenű vásárlási megrendelések általában javítják a nagykereskedők vásárlóerejét. Számos forgalmazó engedményeket ad bizonyos mennyiségű megvásárolt tételre vagy az árura költött teljes összegre. A nagykereskedők mindenféle árut beszereznek, a telefonoktól, a televíziótól és a számítógépektől kezdve a kerékpárokig, ruházatig, bútorokig és élelmiszerekig. Az árukat gyakran kiskereskedőknek szánják, mint akár falazóüzemek vagy online e-kereskedelmi vállalkozások.

A kiskereskedők eladják a fogyasztóknak

A kiskereskedők kis és nagy profit célú vállalkozásokból állnak, amelyek közvetlenül a fogyasztóknak adnak el termékeket. A profit elérése érdekében a kiskereskedők olyan termékeket keresnek, amelyek egybeesnek üzleti céljaikkal, és a legversenyképesebb árú szállítókat találják meg. Általában a kiskereskedő kis mennyiségű terméket vásárolhat a forgalmazótól vagy a nagykereskedőtől. Például egy kiskereskedő, aki egy tucat lámpát akart vásárolni, felvehette a kapcsolatot a világítást forgalmazókkal, hogy érdeklődjön az árakkal kapcsolatban.

Fontos szempontok

A késztermékké váló nyersanyagok fontos szempontok a gyártó működésében, de az értékesítési folyamatnak lépést kell tartania a gyártási ütemtervvel, különben a gyártó túl sok tételhez juthat. A forgalmazók gyakran nagy megrendeléseket adnak egyes tárgyakról, például kerékpárokról vagy csecsemőkocsi-ülésekről. A nagykereskedők, a forgalmazók és a kiskereskedők közötti fő különbségek a gazdálkodó egység üzleti modelljén és az értékesítéssel kapcsolatos célkitűzéseken alapulnak.

Egyes üzleti tevékenységek kiskereskedelemben közvetlenül a fogyasztóknak gyártanak és adnak el termékeket. Az ellátási lánc egyes részeinek - például a forgalmazóknak és nagykereskedőknek - a kivágása pénzt és időt takaríthat meg, ugyanakkor elidegeníti ezeket az egységeket is. Fontos tehát gondosan meghatározni, hogy mely üzleti modellt és miért kell használni. A piackutatás, a kommunikációs készségek és a kialakult üzleti kapcsolatok felhasználásával a nagykereskedők, a forgalmazók és a kiskereskedők stratégiákat alkothatnak az üzleti siker érdekében.