Hogyan nyitható meg egy EXE fájl

Az EXE fájlok a hagyományos üzleti értelemben nem dokumentumok; ezek futtatható programok, amelyek Microsoft Windows számítógépeken futnak. Sok ilyen program, például az Internet Explorer és a Számológép tartozék, az operációs rendszerrel érkezik; mások olyan alkalmazások, amelyeket CD-ről vagy fájlletöltésből vásárol és telepít. Bármely programot elindíthat, például táblázatkezelőt, médialejátszót vagy e-mail klienst, ha megnyitja azt néhány különböző technikával, amelyek könnyen megtanulhatók néhány perc gyakorlás során.

Közvetlen módszer - Windows

Legtöbbször közvetlenül az EXE fájlokat nyitja meg, duplán kattintva rájuk a Windows rendszerben. A kezdéshez kattintson a Start gombra, és válassza a "Keresés" funkciót. Amikor beírja a megnyitni kívánt EXE fájl nevét, a Windows megjeleníti a megtalált fájlok listáját. Kattintson duplán az EXE fájlnévre a megnyitásához. A program elindul, és megjeleníti a saját ablakát. Alternatív megoldásként kattintson a jobb gombbal az EXE fájl nevére, és a program elindításához válassza az előugró menü "Megnyitás" parancsát.

Közvetlen módszer - Parancssor

Mielőtt a Macintosh és a Windows a helyszínre érkezett, a program indításának egyetlen módja az volt, hogy szöveges parancsként beírta a nevét. Néhány segédprogram továbbra is megköveteli, hogy gépelt parancsként futtassa őket. Ehhez kattintson a Start gombra, és válassza a "Keresés" lehetőséget. Írja be a "cmd" szót idézőjelek nélkül, és kattintson duplán a fájl nevére, amikor a Windows megjeleníti. Ez megnyit egy ablakot, amelybe parancsokat ír be. A parancs végrehajtásához nyomja meg az "Enter" gombot. Keresse meg a megnyitni kívánt EXE fájlt a "cd c: \ program files" beírásával, az "Enter" billentyű lenyomásával, majd a "dir" és az "Enter" megnyomásával. Ez megmutatja a programkönyvtárak listáját. Írja be a "cd" szót, majd egy szóközt és a könyvtár nevét, amely érdekli. Írja be például a "cd accessories" szót. Ezután írja be a "dir * .exe" parancsotaz összes EXE fájl listájának megtekintéséhez a könyvtárban. Nyisson meg egy EXE fájlt a teljes nevének beírásával. Ha a név tartalmaz szóközt, vegye körül a nevet idézőjelekkel, például "programnév.exe".

Közvetlen módszer - cserélhető adathordozó

A számítógép merevlemezéről futó programok mellett EXE fájlokat is meg lehet nyitni cserélhető adathordozókról, például CD-kről és USB-meghajtókról. Először csatlakoztassa az USB-meghajtót, vagy helyezze be a CD-t. Kattintson a Start gombra, és válassza a "Számítógép" lehetőséget. A Windows megjeleníti a külső meghajtó ikonját. Kattintson rá. Megjelenik egy keresőmező, amelyen fájlokat kereshet a meghajtón. Az "EXE" beírásakor a számítógép felsorolja a cserélhető meghajtón található összes programot. Kattintson duplán az Önt érdeklő EXE fájlra, vagy kattintson a jobb gombbal a névre, és válassza a "Megnyitás" lehetőséget.

Közvetett módszer

Meglévő dokumentum kezeléséhez parancsikont használhat, és indirekt módon megnyithatja a társított EXE programfájlt. A Windows ellenőrzi a dokumentum fájl utótagját, és automatikusan megnyitja azt a programot, amelyhez tartozik. Kattintson a Start gombra, és válassza a "Keresés" funkciót. Írja be a megnyitni kívánt programmal létrehozott dokumentum nevét. Például az Excel megnyitásához adja meg egy Excel táblázatdokumentum nevét. A Windows felsorolja a megtalált fájlokat. Kattintson duplán a dokumentum nevére. Ez közvetett módon megnyitja az EXE fájlt, mivel a Windows-nak szüksége van az EXE programra a dokumentum elolvasásához. Kattintson a jobb gombbal a dokumentum nevére is, és válassza a menüből a "Megnyitás" lehetőséget. Sok dokumentumtípus esetén a fájl megnyitása a Windows számára megnyitja a társított EXE fájlt.