Mi az a kereskedelmi referencia egy hitelkérelemnél?

A kereskedelmi referenciák elengedhetetlenek a hitelezők és a vállalkozások közötti beszállítók számára, akiknek el kell dönteniük, hogy nyújtanak-e hitelt a pályázóra. Ezek a hivatkozások jellemzően kiegészülnek egy hivatalos üzleti hitelminősítő hivatal, például a Dun & Bradstreet hivatalos hiteljelentésével. Pénzt kölcsönző és hitelt nyújtó vállalatok és bankok azt akarják biztosítani, hogy ügyfeleik teljes mértékben és időben ki tudják fizetni adósságaikat. A példaértékű kereskedelmi referenciák olyan elsődleges eszköz, amelyet a sikeres vállalatok ugyanolyan mértékben értékelnek, mint a nyereséget.

Tipp

A kereskedelmi referenciák általában hitelezők és beszállítók az iparban, szemben a közüzemi szolgáltatásokkal, például a telefonos és az elektromos szolgáltatással. Az elsődleges referenciák, például a számítógépes berendezések és az alapanyagok szállítói a legértékesebbek.

Az adósságok időben történő visszafizetése

Azok a küzdő vállalatok, amelyek meg akarják tartani az elsődleges hitelminősítést, ügyessé válhatnak adósságuk és beszállítói befizetéseik prioritásának előtérbe helyezésében. A pénzforgalom banki hitelek és nagyobb szállítók fizetésére történő felhasználása, miközben a kisebb vállalkozások elhalasztása hozhat félrevezető hitelprofilt. A nagy és a kis referenciák ellenőrzésével az új üzleti életre vágyó cégek időt és fejfájást spórolhatnak meg maguknak, amelyek pénzt keresnek az ellenszegült ügyfelektől.

Pontos kép a fizetési előzményekről

A bankok csak akkor számolhatnak be negatív fizetési előzményeket a nemzeti hitelirodáknak, ha a hitelfelvevők 30 vagy 60 napos késést kapnak. Egyes szállítók, különösen a kisebb vállalkozások, egyáltalán nem jelentenek ügyféltörténetet. Ez a valóság a kereskedelmi referenciák ellenőrzését döntő fontosságú elemmé teszi, amikor a vállalatok a hitel meghosszabbításáról döntenek.

A havi fizetési előzmények pontos képet adnak a vállalkozás valódi pénzügyi életképességéről. Még a jó cash flow-val rendelkező vállalkozások is kockázatvállalók lehetnek a beszállítók kárára.

Hivatkozások száma és típusa

Egy tipikus üzleti hitelkérelem három kereskedelmi referenciát kér majd a Credit Guru webhelye szerint. Ezek általában hitelezők és beszállítók az iparban, szemben a közüzemi szolgáltatásokkal, például a telefonos és az elektromos szolgáltatással. Lehet, hogy a vállalkozások egy-két hónapra elbírálhatják a beszállítókat, de az elektromos számla hiánya hideg, sötét irodát jelent.

Az elsődleges referenciák, például a számítógépes berendezések és az alapanyagok szállítói a legértékesebbek. A másodlagos referenciák, például az alvállalkozók, akik megértik, hogy nem kapnak fizetést addig, amíg a fő ügyfél nem fizet, általában kevésbé megbízható mutatói a vállalkozás pénzügyi helyzetének, bár a negatív visszajelzéseket komolyan kell venni.

Kereskedelmi referenciákkal kapcsolatos kérdések

A hitelezők és a beszállítók általában - akár telefonon, akár írásban - megkérdezik, hogy mennyi ideig volt nyitva a számla, a hitel- vagy vásárlási limit, és hányszor fizették késedelmesen a számlát. A hitelezők nagyra értékelik az ügyfeleket, akiknek régóta vannak fizetési múltjaik, és gyakran fenntartják a legjobb ajánlataikat azok számára, akik példamutató kereskedelmi referenciákkal és hitelprofillal rendelkeznek.