Hogyan készítsünk mindent a Facebook privát

Ha a Facebookot magának vagy vállalkozásának használja, gyakran korlátozhatja azt, hogy kik láthatják személyes bejegyzéseit. Különböző adatvédelmi beállításokat választhat ki minden egyes közzétett információhoz, hogy korlátozza, ki láthatja - de vegye figyelembe, hogy ha engedélyezi, hogy Önön kívül bárki más láthassa, akkor mindig van esély arra, hogy valaki megmutassa másoknak vagy képernyőképet és terjessze szélesebb körben, mint szeretné.

Bizonyos információkat, beleértve a profilfotódat sem lehet priváttá tenni, ezért előfordulhat, hogy nem tudod a Facebookot annyira priváttá tenni, amennyit szeretsz.

Legyen privát a Facebook

A Facebook adatvédelmi beállításokat biztosít minden olyan fényképhez, albumhoz, szöveges bejegyzéshez és egyéb tartalomhoz, amelyet a szolgáltatásba tesz fel. Ezeket az adatvédelmi beállításokat az anyag közzétételekor állíthatja be, vagy később módosíthatja, hogy azok többé-kevésbé korlátozóvá váljanak.

A lehetőségek közé tartozik a bejegyzés "nyilvános" vagy a világ számára láthatóvá tétele. Korlátozhatja a bejegyzés hozzáférését ismerőseihez vagy a Facebook bizonyos listáihoz, például munkatársaihoz vagy családtagjainak csoportjához. Egy másik lehetőség az, ha a bejegyzés adatvédelmi beállítását "Csak én" értékre állítom, vagyis csak te láthatod.

Adatvédelem beállítása posztoláskor

Amikor fotót vagy szöveges bejegyzést tesz közzé a Facebookon, megjelenik egy legördülő menü, amelyet közönségválasztónak hívnak, és amelynek segítségével szabályozhatja, hogy ki láthatja. A választó alapértelmezés szerint az utoljára választott adatvédelmi beállítás.

Kattintson vagy koppintson a választóra, hogy olyan opciókat válasszon, mint a „Barátok”, „Csak én” vagy „Nyilvános”. A "Csak én" beállítás a legkorlátozóbb, vagyis rajtad kívül senki sem láthatja a bejegyzést.

Ne feledje, hogy ha úgy dönt, hogy megcímkéz egy embert egy fotón vagy egy bejegyzésen, akkor ezek az emberek és barátaik láthatják a bejegyzést, még akkor is, ha egyébként nem lennének képesek erre.

Közönséglisták használata

A közönségválasztó egyik lehetősége egy olyan személyek egyéni listája, akikkel megoszthatja a bejegyzést. Bizonyos esetekben a Facebook javasolhat olyan listákat, amelyeket automatikusan készített Önnek, például "Közeli barátok", "Ismerősök" vagy olyan Facebook-barátokból álló listák, akik például egy adott munkáltatónál működnek együtt Önnel, egy adott iskolába jártak Önnel, vagy élj a szülővárosodban.

Létrehozhat egyéni barátlistákat is, amelyekkel megoszthatja a bejegyzéseket. Ehhez kattintson a hírcsatorna bal oldalán található "Felfedezés" oszlopban a "Barátlisták" elemre. Ha nem látja ezt az opciót, akkor ellenőrizze a "További információk ..." menüt.

Ezután kattintson a "Lista létrehozása" elemre, és adjon meg egy emlékezetes nevet a listának. Válassza ki azokat a barátokat, akiket fel szeretne venni a listára, majd kattintson a "Létrehozás" gombra. Válassza ki ezt a listát a közönségválasztóból, ha meg akarja osztani a bejegyzéseket a rajta lévő barátaival, és a Facebookot saját kedve szerint priváttá teszi.

A magánélet újrakonfigurálása

A létrehozás után módosíthatja a bejegyzés vagy a fénykép adatvédelmi beállításait. Egyszerűen kattintson vagy koppintson a vele megjelenített közönségválasztóra, és állítsa át az új kívánt beállításra.

Használja a Facebook kereső eszközt a bejegyzés megkereséséhez, ha szeretné.

Néhány adatvédelmi figyelmeztetés

Ha bizonyos bejegyzésekre korlátozódik egy bejegyzés, akkor azok láthatják azt a számítógépeiken, telefonjaikon és más eszközökön, ahol hozzáférnek a Facebookhoz. Mindig fennáll annak az esélye, hogy ezek az emberek szándékosan vagy akaratlanul is engedjék, hogy valaki más lássa a bejegyzést a Facebook használata közben.

Ezenkívül, ha úgy dönt, hogy korlátozza egy bejegyzés közönségét, miután megosztotta azt egy szélesebb közönséggel, akkor nem tudja, ki látta már, vagy ki készített róla képernyőképet, kinyomtatta vagy más módon elmentette.

Jelenlegi profilját és borítóját nem teheti priváttá.