Mit csinál az AMD Overdrive automatikus órája?

Az AMD OverDrive program Auto Clock funkciója sok mindent kitalál a számítógép túlhúzásának konfigurálásával, hogy az optimális teljesítményt nyújtson a rendszer károsítása nélkül. A számítógép túlhajtása biztonságosan magában foglalja a beállítások fokozatos beállítását és a stabilitási teszteket. Az Auto Clock funkció egyszerre futtatja a stabilitási teszteket, miközben növeli a számítógép órajelét, amíg megtalálja a leggyorsabb beállításokat, amelyek nem melegítik túl a számítógépet.

A számítógép túlhúzása

A "túlhúzás" kifejezés arra utal, hogy a számítógép alkatrészeinek működési sebessége meghaladja a gyártó szándékát. Gyakran előfordul, hogy az energiafelhasználók túlhúzzák a számítógép processzorát, a GPU-t és a RAM-ot, hogy további teljesítményt nyerjenek a hardverből. A felhasználó túlhúzhatja az összetevőket az alaplap elülső busz órajelének a BIOS-ban történő beállításával vagy egy olyan program segítségével, mint az OverDrive. A túlhúzás általában a számítógépes játékokkal társul, és a számítógépes hardver károsodásának vagy megsemmisítésének kockázatát hordozza magában.

Az AMD OverDrive használata

Az AMD OverDrive egy Windows program, amellyel vezérelheti a túlhúzási beállításokat. Az OverDrive-hoz hasonló programok előtt az overclock beállításokat konfigurálni kellett, mielőtt az operációs rendszer elindult a számítógép BIOS menüjében, vagy az alaplapon található állítható jumperekkel. A rossz overclock beállítások instabilitást okozhatnak, és megakadályozhatják az operációs rendszer betöltését. Az OverDrive-hoz hasonló programmal nem kell újraindulni az egyes beállítások között - de a rossz beállítások a rendszert újraindításra kényszeríthetik. Az AMD OverDrive konfigurálhatja a CPU, a GPU és a RAM overclock beállításait, de csak kifejezetten támogatott AMD alapú CPU-kkal és alaplapokkal fog működni.

Automatikus óra automatizált konfiguráció

Az Auto Clock funkció úgy működik, hogy növeli a CPU órajelét egy előre beállított intervallummal, és futtat egy stabilitási tesztet, mielőtt ismét növeli a CPU órajelét az előre beállított intervallummal. Az Auto Clock addig folytatja a tesztet, amíg a CPU nem teljesíti a stabilitási teszteket, vagy el nem kezd működni a CPU biztonságos hőmérsékleti tartománya felett. Az Auto Clock funkció leállítja a tesztek futtatását, amikor meghatározta a számítógépre alkalmazható optimális rendszerbeállításokat. A rendszer a teszt alatt összeomolhat egy különösen instabil beállítás miatt. Ezenkívül a processzor a biztonságos működési tartomány legmagasabb végén fog működni a teszt során, de az Auto Clock leállítja a tesztelést, ha a CPU meghaladja a biztonságos tartományt.

Biztonságos a túlhúzás?

Az Auto Clock és a teszt által biztosított beállítások használata javítja a rendszer teljesítményét, de költséggel: további hővel. A további hő károsíthatja a rendszert, ezért a túlhajtás gyakran továbbfejlesztett hűtőrendszerekkel jár, amelyek csökkentik a CPU hőmérsékletét és növelik az AMD OverDrive képességét a CPU túlhúzására anélkül, hogy hőproblémákba ütköznének. Bár a CPU nem melegszik fel és nem törik össze a teszt során, a beállítások veszélyeztethetik a CPU-t, ha a helyiség hőmérséklete megnő. Minél jobban emelkedik a helyiség hőmérséklete az Auto Clock funkció beállításainak meghatározásától, annál nagyobb a kockázat. Ezen túlmenően, ha a CPU-t túlhajtott állapotban futtatja extra hűtés nélkül, a CPU normál használat során több hőt termel, ami több kopáshoz vezethet, és végül megtörheti azt.