Mi az S görbe az üzleti életben?

A legjobb vállalkozások megértik a növekedés fogalmát, és az e koncepció által alkotott ötleteket alkalmazzák annak érdekében, hogy előre tudják látni és ellensúlyozni tudják a növekedés kihívásait. Valójában a vállalkozások, minden vállalkozás növekedési folyamata annyira kiszámítható, hogy külön neve is van: Az üzleti görbe. Természetesen megtalálhatjuk az S-görbét a közgazdaságtanban és sok más területen is. De pontosan mit is jelent ez a görbe, és mit jelent az Ön vállalkozása számára?

Mi az üzleti görbe?

Az „S” az „S-görbe” definícióban a „Sigmoidal” kifejezésre utal, amely matematikai kifejezés a görbe levezetésének módjával függ össze. Lehet azonban úgy gondolni, mint egy S alakú görbére, amely megjósolja, hogy egy vállalkozás hogyan növekszik életciklusa alatt. Visszatekintve elég könnyű megnézni, hogyan nőtt vállalkozása az S-görbe nyomán. Azonban egy kicsit nagyobb kihívást jelenthet a görbe navigálása, miközben haladunk rajta.

A görbe legnehezebb pontjai az úgynevezett inflexiós pontok, ahol a növekedés stagnál. Ebben a pillanatban úgy érezheti, hogy a versenytársak megelőzik, és minden reménytelennek tűnhet. Érdemes olyan vonzó, de rossz döntéseket hozni, amelyek potenciálisan alávetik a vállalatát.

Az S-görbe és a növekedés általános folyamatának jó megértése mellett azonban képes lesz eligazodni az ilyen időkben, és új magasságok és jobb idők felé tereli vállalkozását.

Az S-görbe szakaszai

Minden vállalkozás alul kezdi az S-görbe modellt. Az új vállalkozásnak új terméke vagy szolgáltatása van, és megpróbálják eladni a tömegpiacnak. Amint termékeik tapadást tapasztalnak a piacon, az üzlet növekedni kezd. Eleinte a növekedés lassú, majd gyorsabban fejlődik, ahogy a fogyasztók elkezdik felmelegedni a terméket. A vállalkozás bővülésével ez a növekedés folytatódik. Végül számos belső és külső tényező miatt a növekedési ütem csökken, majd fokozatosan csökken. Bármi lehet, valóban; lehet, hogy a versenytársak elkezdték beállítani és megcélozni az ügyfeleket; előfordulhat, hogy telített a piac, és hogy nincs több piac, amelybe a termékével belemehetne; előfordulhat, hogy vállalatának olyan belső problémái vannak, amelyek befolyásolják a továbbjutás képességét.

Ez a szűkülő pont szintén fordulópont. Ez a növekedés enyhe csökkenéséhez vezet, a növekedés egy ideig negatív. Ez egy kritikus pont a vállalkozás számára. Ha az üzlet újrakezdi az újdonságokat, és megtalálja a módját, hogy releváns maradhasson, a növekedési görbe visszafelé fordul, és a növekedés ismét pozitívvá válik. Igaz inflexiós pont lesz. Ha a vállalat rossz döntéseket hoz, és nem tesz semmit annak érdekében, hogy megújítsa piaci jelentőségét, akkor a fordulópont állandó lesz, és a vállalat az óceán mélye felé süllyed.

Vállalkozása sikere azon múlik, hogy képes-e felismerni ezeket az inflexiós pontokat, és megteszi a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy vállalkozását megfelelő fajtájú és mennyiségű lendülettel állítsa vissza a megfelelő pályára a további növekedés ösztönzéséhez.

Ha nem ismeri fel, amikor vállalkozása inflexiós ponton van, akkor veszélybe sodorhatja. Vállalkozásától nemcsak a stratégiai fejlődés lehetőségét veszik el, hanem egy fontos igényt sem képesek kielégíteni. A legjobb megoldás az, ha felkészülünk az inflexiós pontokra, még mielőtt azok bekövetkeznének, és győződjön meg róla, hogy tudja, hogyan lehet felismerni egyet, amikor látja.

Egy dolgot érdemes megjegyezni, hogy az inflexiós pont nem feltétlenül jelzi a válságot. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy vállalkozásának fontos döntéssel kell szembenéznie, és az Ön által meghozott döntés fajtája fogja meghatározni, hogy mi történik az adott fordulóponton.

Mi járul hozzá egy inflációs ponthoz?

Számtalan tényező befolyásolja a növekedést. A vállalat növekedésének kezdeti szakaszában azonban néhány közös tényező szinte mindig az első inflexiós ponthoz vezet. Ezeket fel lehet osztani belső és külső tényezőkre.

Belső tényezők

A tulajdonosok hiánya az alapítók körében: A vállalkozás alapító tagjai, beleértve a kezdeti alkalmazottakat is, általában nagyon erősen összetartoznak, ha a vállalat céljainak elérése érdekében dolgoznak. Amint azonban a szervezet növekszik és újabb szintű menedzsment jön létre, vagy ha a külső befektetők eltérő gondolkodásmóddal érkeznek, ez a tulajdonosi tudat elvész, és a vállalat kezdeti céljai elmosódhatnak.

Tehetséghiány: A kezdeti szakaszban a leggyorsabban növekvő vállalatok gyakran azzal a problémával szembesülnek, hogy csapataikat elég gyorsan méretezik, hogy lépést tudjanak tartani. Bevételeinek növekedése csak akkor valósulhat meg, ha elegendő képzett alkalmazottja van a vállalat növekedésének támogatásához.

Az alapítók plafonja: Az alapító buzgalma és szenvedélye elegendő lehet ahhoz, hogy egy új vállalat exponenciálisan növekedjen. Ha azonban az alapító nem igazítja vezetői stílusát a vállalattal való méretarányhoz, és megpróbál bekapcsolódni minden egyes vállalati döntésbe, akkor ez szűk keresztmetszeteket okozhat a vállalat növekedésében.

Az ügyfél elnémul: A kis szervezetek általában hatékonyan reagálnak gyorsan az ügyfelek igényeire. Általában ez az, ami a korai szakaszban ilyen gyorsan növekszik. Növekedésével azonban nagyobb szakadék jelenik meg a felső vezetők és a közvetlenül az ügyféllel foglalkozó alkalmazottak között. Ezért az ügyféllel kapcsolatos újítások nem biztos, hogy elég gyorsan kommunikálódnak a felső vezetőkkel, hogy azokat időben megvalósítsák. Valójában lehet, hogy egyáltalán nem hajtják végre őket.

Az innováció kérdései: A növekedéshez stratégiáját az ügyfél köré kell összpontosítania, és hatékony és eredményes megoldásokat kell megújítania problémáikra. Ez a legtöbb vállalkozás növekedése a korai szakaszban. Amikor azonban egy szervezet túl nagyra nő, hajlamos megragadni a részleteken, például tökéletesíteni a gyártósorokban és részlegekben előforduló folyamatokat, ahelyett, hogy a fogyasztóktól származó adatok felhasználásával ösztönözné az innovációt.

Külső tényezők

Gazdaság: Legyen szó helyi, regionális, országos vagy akár globális szempontból, a gazdaság minden vállalkozást különböző mértékben érint, és a recesszió bedobhatja a legígéretesebb társaság növekedési görbéjét.

Pénzügyi kérdések: A sikerhez minden vállalatnak szüksége van valamilyen pénzügyi intézményre vagy másra. Ezek az intézmények részt vesznek a tranzakciókban, ellenőrzik a kamatlábakat, a hitelt és még azokat a hiteleket is, amelyekhez a fogyasztók hozzáférhetnek. Fizetőképességük és a pénzügyi szektor stabilitása minden vállalkozást érint.

Infrastruktúra: Azokat a vállalkozásokat, amelyek fizikai helyszínen támaszkodnak a tehetségek vagy az új ügyfelek vonzására vagy működésük javítására, az övezeti törvények, a lakásfejlesztések és az építési tevékenységek érintik.

A politikai légkör: Bármilyen szintű törvényi és rendeleti változtatás hatással lehet egy vállalkozásra, ha valamilyen szolgáltatásukat vagy terméküket érinti, vagy akár illegálisvá válik.

Nyilvános trendek: Bár nem lenne szerencsés, lehetséges, hogy egy vállalkozás hatalmas mennyiségű időt és pénzt költsön, csak azért, hogy pozícionálhassák magukat, de aztán felfedezik, hogy a közéleti trendek rossz oldalán állnak.

Hogyan lehet túlélni egy inflációs pontot

A rövid válasz egyszerű: Innováció és optimalizálás.

Amikor eléri a telítettségi pontot, hatékonyabbá kell tennie a folyamatait, hogy hatékonyabban tudjon szállítani ügyfeleinek, vagy újítania kell a termék- és szolgáltatáskínálat bővítésével, hogy további teret engedhessen a szervezetének .

Megoldást kereshet néhány olyan belső kérdésre is, amelyekkel a vállalata szembesülhet, vagy amelyekre módot találhat arra, hogy a külső tényezőket a vállalat növekedésének lehetőségeivé alakítsa. Csak akkor tudja fenntartani vállalatának lendületét, ha gyorsan alkalmazkodik a változó körülményekhez, így hosszú távon tovább növekszik.