Mi a közüzemi marketing négy típusa?

Négy komponens - idő, hely, birtoklás és forma - alkotja a közüzemi marketing modellt. A marketing modellek oktatják az üzleti tulajdonosokat, a marketing és a reklámszakembereket a fogyasztói költekezési szokásokról. A fogyasztók különféle okokból vásárolnak termékeket. A közüzemi marketing modell figyelembe veszi a fogyasztók véleményét egy termékről, a termék megvásárlásának és a termék megszerzésének kényelmét, amikor csak akarják.

Tipp

Négy komponens - idő, hely, birtoklás és forma - alkotja a közüzemi marketing modellt. A marketing modellek oktatják az üzleti tulajdonosokat, a marketing és a reklámszakembereket a fogyasztói költekezési szokásokról.

A Time Utility Component

Annak biztosítása, hogy egy termék elérhető legyen, amikor az ügyfél azt szeretné, hogy betartsa az idő hasznosságát. A termékek iránti fogyasztói kereslet az időjárástól, az ünnepi szezontól vagy a mindennapi igényektől és igényektől függ. Például a meleg kabátok iránti kereslet növekszik a tél folyamán, és a karácsonyi, a halloweeni vagy a húsvéti dekoráció iránti kereslet ezeknek az ünnepeknek a közeledtével növekszik, míg a szóda és más üdítőitalok iránti kereslet egész évben változatlan maradhat, mert az ügyfelek ihatnak ezeket a termékeket bármikor.

A Place Utility komponens

A helyhasznosítás az az érték, amelyet a fogyasztók a termékek vásárlásakor adnak. Az üzletek megkönnyítik a fogyasztók számára az árucikkek vásárlását, szemben a gyárba vagy raktárba vezető autóval, ahol a termékeket gyártják vagy tárolják. A fogyasztók otthoni vagy munkahelyi közelében található helyen találják meg a szükséges dolgokat.

A birtoklás segédprogram-összetevő

A birtoklási haszon az az érték, amelyet a fogyasztók a termék megvásárlásakor adnak, és szabadon használhatják a terméket a rendeltetésének megfelelően, vagy ha új felhasználást találnak a termékre. Például sokan virágcserepeket használnak ültetésre, de ezeknek a cserepeknek más felhasználási lehetőségeik vannak, például a ház körül található apró tárgyak tárolására, vagy az ebédlőasztal középpontjául.

A Form Utility Component

A forma hasznosság az az érték, amelyet a fogyasztó lát egy késztermékben. A fogyasztók részben bútorokat, elektronikát vagy járműveket vásárolnak, mivel a fogyasztó nem képes megtalálni és összerakni az összes alkatrészt a termék létrehozásához. Az ügyfél értéket lát a késztermékben, vagy az egyes termékrészek által létrehozott formában.

A közüzemi marketing fontossága

A fogyasztói kereslet megértése lehetővé teszi, hogy jobb üzleti döntéseket hozzon. Például annak meghatározása, hogy mikor kell növelni a termelést és a készletet, lehetővé teszi a megnövekedett kereslet kielégítését az év meghatározott időszakaiban. Annak meghatározása, hogy mely régiók adják el a legtöbb terméket, vagy milyen típusú kiskereskedelmi üzletek, köztük áruházak vagy diszkontok, amelyek a készlet nagy részét értékesítik, segít meghatározni, hogy mennyi készletet küldjön és hova küldjön. Annak megértése, hogy a fogyasztók miért értékelik termékeit, hatékonyabb marketing kampányok létrehozásában segít.

A közüzemi marketing hátrányai

Mivel a fogyasztók a közüzemi marketingben leírt négy típustól eltérő okból vásárolnak termékeket, a vállalkozások tulajdonosainak nem szabad csak erre a módszerre támaszkodniuk. A fogyasztók ezeket a döntéseket érzelem, szükségszerűség, unalom vagy másokkal való versenyzés szükségessége alapján hozzák meg.