Hogyan számítják ki a személyes megtakarítási számla kamatát?

Különféle típusú személyes megtakarítási számlákat nyithat bankoknál, brókereknél és befektetési vállalkozásoknál. A takarékpénztárak alacsony hozamot kínálnak a legtöbb befektetéshez képest, de alacsony kockázatúak és jó módszerek a kamatok megszerzésére, amíg készen áll arra, hogy pénzeszközöket magasabb hozamú befektetésekbe, például részvényekbe és kötvényekbe költsön.

Az összetett kamat kiszámítása

Az összes személyes megtakarítási számla kamatát kamatos kamatként számolják. Elindítja az éves "egyszerű kamatlábat", amely az a pénzösszeg által keresett főegyenleg százaléka. Tegyük fel, hogy 1000 dollárt tett meg takarékpénztárra, 4 százalékkal. Az év végén 40 dollárt kap. Összetett kamat esetén a számlatulajdonos kiszámítja a kamatot és évente többször (általában napi vagy heti) hozzáadja az egyenleghez.

Ha a kamatot naponta emelik, ossza meg az egyszerű kamatlábat 365-tel, és szorozza meg az eredményt a számla egyenlegével, hogy megtalálja az egy nap alatt megszerzett kamatot. Adja hozzá az egyenleghez a megszerzett napi kamatot. Az összetétel előnye, hogy amint a kamat hozzáadódik a számlához, elkezd több kamatot keresni. Következésképpen az összetett kamatláb több pénzt keres, mint az egyszerű kamatláb.

Rendszeres megtakarítási számlák

A rendszeres megtakarítási számlák általában alacsonyabb kamatot fizetnek, mint a pénzpiaci számlák által fizetett kamatok. Ennek ellenére népszerűek, mert a bankok alacsony minimális számlaegyenleget igényelnek. A legtöbb rendszeres takarékpénztári kamat naponta növekszik.

Pénzpiaci számlák

A pénzpiaci számla kamatlábai változóak, vagyis a kamat gyakran változik. A változó kamatlábbal történő kamatszámítás hasonló a fix kamatlábak kamatszámításához. A különbség az, hogy csak pontosan meg tudja számolni a kamatot arra az időszakra, amelyre a kamat érvényben marad.

Tegyük fel például, hogy a pénzpiaci számla kamatlába hetente változik, de a megszerzett kamatot naponta számítják. Minden héten át kell számolnia a napi kamatlábat az adott hétre érvényes éves kamatlábból, hogy kiszámítsa az adott hét minden egyes napjára kamatozott kamatot.

Biztonság és biztosítás

A pénzpiaci alap számlák általában a legmagasabb kamatlábakat fizetik a pénzpiaci betétszámlákhoz és a bankok által kínált rendszeres megtakarítási számlákhoz képest. A bankokban található személyes megtakarítási számlákat azonban az FDIC biztosítja, legfeljebb 250 000 dollárig. A pénzpiaci alapoknál található személyes megtakarítási számlák nincsenek biztosítva. Ennek ellenére nagyon csekély kockázatot jelentenek. Az alapok ígéretet kapnak arra, hogy fenntartsák befektetése értékét, ha csak lehetséges. Nagyon ritka, hogy egy alap nem képes betartani ezt az elkötelezettséget.