10 A professzionalizmus jellemzői

Szakembernek lenni a választott szakterületen sokkal többet jelent, mint kabátot és nyakkendőt viselni, vagy főiskolai végzettséggel és elismert címmel rendelkezni. A professzionalizmus ahhoz is kapcsolódik, hogy miként viselkedik üzleti ügyei során. Az igazi szakemberek számos fontos jellemzővel rendelkeznek, amelyek gyakorlatilag bármilyen típusú vállalkozásra alkalmazhatók.

Öltözz a sikerhez

A szakember szép megjelenésű. Ügyeljen arra, hogy megfeleljen vagy akár túllépje cége öltözködési szabályzatának követelményeit, és különös figyelmet fordítson megjelenésére, amikor találkozik leendő ügyfelekkel vagy ügyfelekkel. Még akkor is, ha a munkahelye a hétköznapi felé hajlik, törekedjen inkább a hanyag alkalmi, mint a hanyag alkalmi dolgokra. Tartson valami kissé praktikusabbat arra az esetre, ha a nagyfőnök vagy egy fontos ügyfél megtörténne.

Magabiztos, nem Cocky

Magatartásodnak magabiztosságot kell árasztania, de nem kellemetlenséget. Legyen udvarias és jól beszélő, függetlenül attól, hogy ügyfelekkel, feletteseivel vagy munkatársaival van-e kapcsolatban. Meg kell őriznie a nyugalmát, még feszült helyzetekben is. Testbeszéde és arckifejezései kommunikálnak egymással, ezért ügyeljen arra, hogy azt az üzenetet közvetítse, amelyet mások hallani akarnak.

Csináld azt, amit mondasz

Szakemberként számítanak rád, ha megtalálod a munka elvégzésének módját. Az emberekre való gyors reagálás és az ígéretek időben történő betartása szintén fontos, mivel ez bizonyítja a megbízhatóságot. Legyen időben a munkahelyén, kezdje el időben az értekezleteket, és kövesse minden elkötelezettségét.

Legyen szakértő a saját területén

A szakemberek arra törekszenek, hogy szakterületük szakértőivé váljanak, ami megkülönbözteti őket a csomag többi részétől. Ez azt jelentheti, hogy folytatja az oktatását tanfolyamok folytatásával, szemináriumok látogatásával és a kapcsolódó szakmai megnevezések megszerzésével. A készségek széles skálája, a szoftver elsajátításától kezdve az elakadás megszüntetéséig a másológéppel hozzáteszi azt az érzést, hogy a csapat nélkülözhetetlen tagja vagy.

Viselkedjen erkölcsileg és etikailag

Az olyan szakembereknek, mint orvosok, ügyvédek és könyvelők, szigorú etikai kódexet kell betartaniuk. Akkor is, ha vállalatának vagy iparának nincs írott kódja, mindig etikus magatartást kell mutatnia. Ez nem csak a #MeToo mozgalom kérdése; terjessze ki a professzionális, tisztelettudó és megfelelő magatartást mindenkire, akivel üzletet folytat, és minden helyzetben, amelyben találja magát.

Fenntartja a lelkiállapotát

A szakembernek akkor is meg kell őriznie a kedvét, ha nehéz helyzetben van. Például, ha egy kolléga vagy kliens harcosan bánik veled, akkor nem szabad azonos típusú viselkedéshez folyamodni.

Jó telefon-etikettet

A telefonos illemtan szintén fontos eleme a szakmai magatartásnak. Ez azt jelenti, hogy híváskor azonosítja magát teljes neve, cége és címe alapján. Ügyeljen arra, hogy ne uralja a beszélgetést, és figyelmesen hallgassa a másik felet. Időben küldje vissza a hívásokat, és kövesse nyomon a beszélgetés során elfogadott minden műveletet.

Üsse meg a megfelelő hangot

Az írásbeli levelezés során tartsa rövid és pontos a leveleit. Hangnemének udvariasnak és hivatalosnak kell lennie, anélkül, hogy "fülledt lenne". Ez vonatkozik az e-mailes levelezésre is.

Legyen strukturált és szervezett

A szakember gyorsan és egyszerűen megtalálja a szükségeseket. Munkaterületének rendezettnek és rendezettnek kell lennie, és az aktatáskája csak azt tartalmazhatja, ami a megbeszéléshez vagy előadáshoz szükséges. Kevés dolog mond olyan gyorsan "szakszerűtlent", mint egy reménytelenül zsúfolt, rendetlen munkaterület.

Saját hibákig

A szakemberek mindenkor elszámoltathatók tetteikért. Ha hibát követ el, tartsa be azt, és próbálja meg kijavítani, ha lehetséges. Ne próbálja a kollégát hibáztatni. Ha vállalata hibát követett el, vállaljon felelősséget és dolgozzon a probléma megoldásán.